Belföld, Hírek

Engedélyezte az orosz és az oxfordi vakcina alkalmazását Magyarország

Az Origo értesülése szerint hazánk lehet az első uniós ország, ahol ezzel a két anyaggal oltanak.

 

 

 

 

 


A magyar hatóságok engedélyezték az Astra Zeneca és a Szputynik V oltását – tudta meg az Origo. Vagyis az Európai Unióban Magyarországon indulhat meg először az oltás a két vakcinával – írja forrás megjelölése nélkül a kormányközeli Origo.

Az oxfordinak is nevezett Astra Zeneca vakcinával Nagy-Britanniában már oltanak, az EU gyógyszerészeti hatóságai azonban csak a hónap végére tűzték ki az engedélyezést.

Az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár által kifejlesztett vakcina olcsóbb, és a szállítása is jóval egyszerűbb, mint például a Pfizer és a BioNTech termékének, amelyet mínusz 70 fokon kell tárolni szállítás közben. Ezt viszont egy egyszerű hűtőben is tudják tárolni.

Arról korábban mi is hírt adtunk, hogy az orosz vakcina, a Szputnyik V fejlesztői az oltóanyag európai bejegyzését kérték, a fokozatos szakvizsgálat folyamata februárban kezdődhet meg.

Az Astra Zeneca oltásál 2020 végéig 200 milliót gyártottak, a mennyiség azóta tovább nőtt. A tervek szerint az engedélyeztetés után akár további havi 200 milliót tudnának gyártani.

 

 

 

 

forrás: szeretlekmagyarorszag.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?