Belföld, Hírek

Hazánkban is terjed a brit vírusmutáció: hamarosan ez lesz a leggyakoribb variáns – videó

Nem csak megjelent, terjed is a brit mutáns koronavírus Magyarországon. Ezt pécsi virológusok mutatták ki. Az általuk vizsgált minták 5 százalékában volt jelen a mutáció. Kemenesi Gábor virológus azt mondta az RTL Híradónak, hamarosan ez lesz a leggyakoribb variáns, de nem mindegy, hogy ez milyen gyorsan következik be, mert befolyásolhatja a kórházakra nehezedő nyomást.

 

 

 

 




Itthon is kimutatták a brit vírusmutációt, amelyet valószínűleg karácsony előtt hozhattak haza a külföldön járt magyarok. A Pécsi Tudományegyetem laborjában a virológiai csoport kutatói erről a Facebook-oldaluán írt.

 

A mutációt egy kelet-magyarországi reprezentatív mintában mutatták ki először. A 100 vizsgált mintából összesen ötben volt jelen. Kemenesi Gábor szerint ez lehet nagyjából az országos átlag is, azonban azt még vizsgálják, hogy vajon mikor kerülhetett be hazánkba a vírus.

„December 14. és december 17. között terjedő vírusvariánsokra hasonlít a legjobban, tehát jó eséllyel egy karácsony előtti megbetegedésláncból hurcolhatták haza” – magyarázta Kemenesi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem virológusa.

A virológus szerint idővel ez a vírus ezen változata lehet a domináns, amit lassítani kell, ugyanis a mutáció terjedése befolyásolhatja a kórházakra nehezedő nyomást.

„Hogyha a betegek száma megugrik, az országosan fog valószínűleg megjelenni és ez minden egészségügyi intézményt ugyanúgy fog tulajdonképpen érinteni” – mondta Zacher Gábor az RTL Híradónak, aki a Hatvani Kórház Covid intenzív osztályán dolgozik. Az orvos már a harmadik hullámot is emlegeti.

 

 

A Pécsi Tudományegyetem virológusa hangsúlyozta, hogy az oltás az új mutáns ellen is véd.

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?