Belföld, Hírek

Müller Cecília: Magyarországon is azonosították a szuperfertőző mutáns koronavírustörzset

Az operatív törzs szerdán ismét megtartotta online tájékoztatóját.

 

 

 

 




A ma közzétett járványügyi adatok azt mutatják, hogy egy biztató nap után megduplázódott az új fertőzöttek száma, 95 beteg pedig elhunyt. Tegnap újabb oltóanyag-szállítmányok érkeztek Magyarországra, a Moderna-vakcinából is megkaptuk az első adagot. Ezek után számolt be a járvány elleni harc állásáról az operatív törzs.

A legfontosabb témák:

  • Folytatódik az oltás
  • Csalók verik át az interneten az embereket vakcinákkal
  • Magyarországon is azonosították a brit mutáns koronavírust

Itt videón is megnézheti a tájékoztatót:

 

Az operatív törzs sajtótájékoztatója (2021. január 13.)

Az operatív törzs sajtótájékoztatója (2021. január 13.)

Posted by Magyarország Kormánya on Wednesday, January 13, 2021

A tájékoztatón elhangzott:

Elsőként György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára tartotta meg tájékoztatóját. Azzal kezdte, hogy az oltási terv szerint folytatják az egészségügyi dolgozók oltását, illetve elkezdődött az idősotthonokban lakók és dolgozók oltása is. Az a cél, hogy az országba érkező oltóanyagokat maradéktalanul felhasználjuk, s ez azt eredményezze, hogy a legnagyobb kockázatba tartozó csoportok minél előbb megszerezzék a védettséget – mondta.

A múlt héten az ország 4 legnagyobb idősotthonában megtörtént az oltás. Ezeket követte a 150 és 400 férőhely közötti intézmények oltása a hétvégén. Vasárnapig közel 7000 oltást adtak be ezekben az intézményekben – tájékoztatott György István. Ezen a hétvégén a Moderna-vakcinákkal folytatják az idősotthonokban lakó és dolgozó emberek oltását. 3600 személy számára elegendő oltóanyag érkezett ebből. Mint mondta, a Pfizer-vakcina oltási ismétlési ideje 21 nap, a Modernáét pedig 28 nap különbséggel kell beadni. A gyakorlatban lesznek különbségek a tárolás miatt.

Elmondta, hogy minden megyébe, ahol működik 150-400 férőhely közötti idősotthon, a héten eljut az oltás: 19 intézmény, 33 telephely van ilyen. Az országban több mint 1000 idősotthon van, a folyamat tervszerűen halad – mondta György. Amint érkeznek a vakcinaszállítmányok, úgy folytatják a folyamatot.

Folytatódik a célcsoportos tesztelés is: szociális intézményekben, idősotthonokban, iskolákban, óvodákban január első hétvégéjétől újra élhettek az ingyenes tesztelés lehetőségével. Több mint 500 ezer tesztet végeztek már el. A hétvégén a gyermekvédelemben és a szociális alapellátásban dolgozók számára biztosítják ezt a lehetőséget. Az egészségügyi dolgozókból és egyetemi hallgatókból álló mintavevő csapatok több mint 120 helyen várják az érintetteket: 8-16 között lehet tesztelni.

Ezután dr. Csákó Ibolya alezredes, az ORFK kiemelt főreferense felhívta a figyelmet arra, hogy bűnözők használják ki a hiszékeny embereket: hamis oltóanyagokat árulnak az interneten. Felhívta a figyelmet arra, hogy senki ne dőljön be ezeknek az internetes csalóknak. Ha oltóanyagot árulnak a neten, az biztosan hamis! Nemcsak oltóanyagot árulnak, de a szállításukra alkalmas berendezéseket is.

Müller Cecília: 3 mintában azonosították a brit „szuperfertőző” koronavírustörzset!

Az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján Müller Cecília bejelentette: Magyarországon is azonosították azt a brit koronavírus-variánst, amely kétszer-háromszor olyan fertőző, mint az eddig ismert SarS-COVID-törzsek.

Müller Cecília országos tisztifőorvos szerint a járványügyi adatok napok óta kedvező tendenciát mutatnak, de ez nem ad okot bármiféle lazításra. A kórházi ápoltak száma szerencsére folyamatosan csökken, mára ez 4870 fő. (A napi adatok részletesen itt.) Elmondta, hogy az összes elhunyt, azaz 10948 személy közül sak 3 százalék volt az olyan, akinek nem volt semmi más alapbetegsége.

Müller Cecília egy új hírt is közölt: három beteg mintájában azonosították a vírusnak azt a törzsét, amely először Nagy-Britanniában jelent meg. A „szuperfertőző” variáns megjelenése a tisztifőorvos szerint várható volt.

„Rendkívül gyors terjedésre képes, a megbetegítési képessége 50-70%-kal nagyobb, mint az új koronavírusnak, amit a kezdet-kezdetén azonosítottunk” – mondta tisztifőorvos.

A minta azonosítása új lehetőséget biztosít a hazai vakcina fejlesztésére – tette hozzá, megjegyezve: az oltás ez ellen a variáns ellen is védelmet nyújt az eddigi tapasztalatok szerint.

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?