Hírek, Külföld

Vádeljárás indulhat Trump ellen: egy életre búcsút mondhat, ha bűnösnek találják

Alkotmányos vádeljárás indulhat vele szemben hétfőn.

 

 

 

 


Ha Donald Trump azonnali hatállyal nem mond le az elnöki posztról, hétfőn vádeljárás indulhat ellene“– erről beszélt Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház demokrata elnöke. A demokrata képviselők szerint ugyanis Trump felkelésre buzdította szerdán a követőit, akik aztán megostromolták a Capitolium épületét.

A vádeljárás elindítására vonatkozó javaslatot eddig 160 demokrata képviselő írta alá. A Trump felmentéséről szóló eljárást viszont Mitch McConnell, a republikánus szenátorok vezetője szerint a szenátus leghamarabb a január 19-én tudná tárgyalni, egy nappal azelőtt, hogy az elnöki megbízatása lejár. Január 20-án már beiktatják Joe Bident.

Amennyiben Trumpot bűnösnek találják, akkor egy életre eltilthatnák attól, hogy közfeladatot lásson el, vagyis nem indulhatna a 2024-es elnökválasztáson. Igaz, arra még nem volt precedens, hogy egy elnök ellen azután is folytassák a vádeljárást, hogy már lejárt a mandátuma, a BBC cikke szerint pedig alkotmányjogi szakértők szerint nem is egyértelmű, hogy egyáltalán lehet-e folytatni az eljárást ilyen esetben.

Ha viszont lehetne és hétfőn tényleg elindul az eljárás, akkor Donald Trump lenne az első amerikai elnök aki ellen két vádeljárás is indult. Egyet a demokrata képviselők 2019-ben azért indítottak, mert szerintük Trump visszaélt az elnöki hatalommal, amikor katonai támogatásokért cserébe Joe Bidenről és fiáról szóló terhelő bizonyítékokat várt el az ukrán elnöktől. Bár ezt bizonyítani lehetett, a republikánus többségű szenátus 2020 februárjában fölmentette az elnököt a vádak alól.

 

 

 

 

forrás: blikk.hu►► HA TETSZETT A CIKK, KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! ❤ KÖSZÖNJÜK!VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?