Belföld, Hírek

Rémhírterjesztés miatt nyomoznak a szentendrei halottasház ügyében

Pénteken helyszíni szemlét tartottak, amelyen megállapították, hogy egyik elhunyt sem Covidban halt meg.

 

 

 

 


Egész délelőtt tartó bejárás során ellenőrizte Szentendre polgármestere és csapata a helyi köztemető halottasházát, amelyről pénteken hozott nyilvánosságra egy videót Hadházy Ákos. Az országgyűlési képviselő azt állította, hogy kegyeletsértő módon, egymásra pakolt nyitott koporsókban tárolták az elhunytakat.

A bejáráson a polgármester többek között részt vett a halottasház működési felügyeletét ellátó Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályának megbízott tiszti főorvosa és a temetőt üzemeltető cég vezetője is. A vizsgálat eredményét a szentendrei önkormányzat honlapján tették közzé és ebben azt írták, hogy „a bejárás résztvevőit már nem az a kép fogadta, ami a több nappal ezelőtt feltöltött videón látható. A népegészségügyi hivatal képviselője a nyilvántartás alapján megállapította, hogy az ott lévő elhunytak egyike sem COVID-betegségben halt meg.”

Többek között megállapították, hogy

  • A halottasházban a szemle során 10 elhunyt volt, nem kegyeletsértő módon elhelyezve.
  • Az épület ajtaja nem volt zárva, az üzemeltető elmondta, hogy amikor a munkatársaik ott vannak, nem mindig zárják az ajtót.
  • A halottasházban több, nem rendeltetésszerű tárgyat tároltak, például gázpalackot.
  • A halottasház két helyiségből áll, az egyik helyiségben két elhunyt volt, de a hűtő meghibásodott. A másik helyiségben nyolc elhunyt volt. Hét elhunytat lezárt koporsóban helyeztek el, egyet külön elhelyezve egy nyitott koporsóban.
  • A nyilvántartások áttekintése során kiderült, hogy adminisztratív mulasztás miatt nem állapítható meg egyértelműen a holttestek beérkezésének és elszállításának időpontja.
  • Ugyan kegyeletsértő módon elhelyezett elhunyt nem volt a halottasházban, de a körülményeken mindenképpen javítani kell.

A szentendrei önkormányzat azonnali hatállyal, szigorúan felülvizsgálja az üzemeltetővel kötött szerződést. A beszámolóból kiderült az is, hogy a rendőrség az említett videóval kapcsolatban rémhírterjesztés és félelemkeltés miatt nyomozást indított a személy után, aki a videót készítette.

 

 

 

 

forrás: 24.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?