Belföld, Hírek

Lesz vakcinaigazolvány Magyarországon: már készül is, de felmerült pár igen komoly kérdés, ami sokakat érdekelhet

Egyre inkább úgy tűnik, lesz vakcinaútlevél, amivel nem csak utazásnál, de akár belföldön is igazolhatja valaki, hogy már be vannak oltva. Na jó, de mi van, ha valaki már most lefoglalja a nyaralását, aztán ott áll mondjuk júniusban vakcinaútlevél nélkül, mert nem került sorra valamilyen okból, így oltóanyaghiány vagy más miatt.

 

 

 

 


A tömegrendezvények között is lehet olyan – például meccsek, bizonyos konferenciák, koncertek –, ahova csak az mehet be, aki be van oltva. Elképzelhető, hogy turisztikai célpontoknál is szükség lesz majd ilyen igazolásra, ha valaki utazni akar.

Úgy néz ki, az igazolás egyfajta digitális egészségügyi útlevél lesz. A Ripost cikke szerint a Belügyminisztérium már ki is fejlesztette az ehhez szükséges technikai hátteret. Annak ellenére, hogy az oltás nem kötelező, hátrányba kerülhetnek azok, akik nem kapták meg a vakcinát.

Már Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter is elmondta decemberben – a december 22-i Kormányinfón került szóba először –, hogy az oltási könyv nagyon fontos okirat lesz a tömeges oltást követő hónapokban. Azt is mondta, hogy ilyen igazolást vélhetően a légitársaságok is kérnek majd, és bizonyos, hogy európai szabályozás is lesz ezzel kapcsolatban. Azóta már külföldön is készülnek applikációk, amelyeket lehet majd használni az oltottság igazolására.

Mi lesz velem, ha…

Ma a Blikk írásban tette fel a kérdést az operatív törzsnek a témával kapcsolatban, azaz, hogy lesz-e, s ha lesz, milyen lesz, valamint mire lesz jó az oltottságot igazoló irat, illetve milyen hátrányok érhetik, akinek nincs ilyenje. Sokan vannak, akik – a járványhelyzet javulásában bízva – már most lefoglalják a nyaralásaikat akár belföldre, akár külföldre, sőt, előleget is fizetnek. Mi történik, ha tényleg javul a járványhelyzet, lehetne is nyaralni menni, lenne is hova, ám nyárig nem kapja meg valaki az oltást valamilyen okból, például mert kapacitáshiány miatt mégsem lesz elegendő, netán olyan csoportba tartozik, amelynek a tagjai addigra még nem kerülnek sorra. Vajon előfordulhat ilyesmi? Ha az operatív törzs válaszol, a Blikk tájékoztatja Önöket is a vakcinaútlevéllel (igazolvánnyal) kapcsolatos tudnivalókról.

 

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?