Belföld, Hírek

„Ha lazítunk, akkor lesz harmadik hullám” – Falus Ferenc a maszkviselésről, oltásról, járványról

Falus Ferenc volt országos tiszti főorvossal beszélgetett a Blikk.

 

 

 

 

 


Falus elmondta, hogyha lazítunk, akkor igen is lesz harmadik hullám, ezért nagyon fontos, hogy mindenki tartsa be a szabályokat.

Lesz harmadik hulláma a koronavírus-járványnak tavasszal, ha nem sikerül elegendő embert beoltani?

– A hullámok kialakulása a meghozott intézkedésektől függ. Ha lazítunk, akkor lesz harmadik hullám. Kulcsfontosságú, hogy továbbra is mindenki viseljen maszkot és szigorúan tartsa a távolságot a másiktól.

Még akkor is, ha beoltották?

– A maszkot még jó ideig hordanunk kell, hiszen rengeteg embert kellene beoltani ahhoz, hogy a környezetből eltűnjön a vírus. Még azt sem tudjuk biztosan, meddig tart a védettség azoknál, akik átestek a betegségen vagy megkapták a védőoltást.

Mit remélhetünk akkor az oltástól?

– Az előzetes adatok alapján abban bíznak a szakemberek, hogy 100 beoltott emberből 95-nél alakul ki védettség, ha megkapja a vakcinát. A védőoltást azonban most elsősorban azért kapjuk meg, hogy ne kerüljünk kórházba, ne haljunk bele a koronavírusba, nem azért, hogy ne kelljen a maszkot hordani.

Hány embert kellene hazánkban beoltani ahhoz, hogy kialakuljon a nyájimmunitás?

– A közösségi szintű védelemhez a lakosság 60 százalékát kellene beoltani, vagy minél több embernek át kell esni a betegségen. Van az úgynevezett populációszintű védettség, amikor a teljes lakosság védett. Ha ezt elérjük, akkor beszélhetünk arról, hogy megszűnt a járvány.

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?