Belföld, Hírek

Koronavírus Magyarországon: minden egymillió emberre már ezer haláleset jut

Alig egy tucat ország előz csak meg minket a szomorú rangsorban.

 

 

 

 


Január elsejével Magyarország nem csak az új évbe lépett be, de sajnos egy klubhoz is csatlakozott: egyike lettünk annak a bő egytucatnyi országnak, amelyben egymillió főre vetítve eléri az ezret a koronavírus miatt elhunytak száma. Míg három hónappal ezelőtt, október elején alig nyolcszáz halott szerepelt a statisztikában, addig az év első napján közel tízezerre duzzadt ez a szám és mivel az ország lakossága (9,77 millió fő) nem fog rohamosan változni, a halottak száma viszont igen, így ez a mutató csak romlik majd. A coronavirus.app adatai szerint 17. helyen szerepelünk a listán, és két törpeállamot (San Marinót és Andorrát) leszámítva (ahol a kis népesség miatt torzíthat ez a mutató)

olyan országok előznek minket, ahol bizonyos időszakokban elveszetették a kontrollt a járvány felett: például Olaszország, Spanyolország, az Egyesült Királyság vagy az Egyesült Államok.

Térképre raktuk az európai adatokat, az országokat pedig négy kategóriára osztottuk:

  • halvány barackszínnel jelöltük azokat, ahol az egymillió főre jutó halálozás nem éri el az ötszázat,
  • barackkal ahol 500 és 1000 között volt,
  • narancssárgával azokat, ahol meghaladt aza ezret, de nem érte el az 1500-at és
  • bordóval azt, ahol 1500 felett van az érték.

Az utóbbi kategóriába csak Belgium tartozik, ahol tőlünk többen, 11 millióan laknak, és 1709 halott jut egymillió lakosra – közel húszezren haltak meg a vírus szövődményei miatt.

 

Magyarország az Egyesült Királysággal, Spanyolországgal, Olaszországgal, Csehországgal, Szlovéniával, Bosznia-Hercegovinával, Montenegróval, Észak-Macedóniával és Bulgáriával szerepel egy csoportban.

A miniszterelnök által sokszor laboratóriumnak nevezett Ausztriában 6275-en haltak meg, ami lakosságarányosan 712 elhunytat jelent egymillió emberre vetítve.

 

 

 

 

forrás: 24.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?