Belföld, Celeb / Híresség

„Olyan szépen feküdt az üvegkoporsóban, mintha csak aludna” – ez volt a fehér selyem alatt Grófo temetésén

Szolnok — Tucatnyi biztonsági emberrel, kordonokkal próbálták a több száz fős gyászoló tömeggel betartatni a járványügyi szabályokat – ám ez lehetetlen küldetés volt. A meghatározott ötven embernél jóval többen kísérték utolsó útjára idősebb Kozák Lászlót (†48), azaz ahogy mindenki ismerte, Grófót.

 

 

 




 

A közkedvelt muzsikust, Kis Grófo (27) énekes édesapját a roma hagyományok szerint gránitból épült kriptába temették, kedvenc tárgyaival. Fehér selyembe burkolt üvegkoporsóját négylovas hintó szállította végső nyughelyére, mialatt folyamatosan szólt a cigányzene. Az ország különböző szegleteiből érkeztek a gyászolók, százak siratták a folklór mesterét, két zenész fia, Kis Grófo és Gyémi szívet tépő dalokkal, Galambos Lajos tombitaszólóval búcsúzott Grófótól, akit Bódi Guszti és Margó, Nótár Mary és Gáspár Győző is megrendülten kísért utolsó útján.

Gáspár Győző és Bódi Margó egyaránt lerótta kegyeletét a néhai muzsikus előtt /Fotó: Varga Imre

– A ravatalozóba csak a szűk családot és a legközelebbi barátokat engedték be. Megszakadt a szívem, amikor az üvegkoporsóra borulva zokogott Grófo felesége – mesélte Győző, aki barátjaként tekintett a folklór muzsikusára. – Olyan békésen feküdt az üvegkoporsóban, mintha csak aludna.

Galambos Lajos tisztelte Grofót, természetesnek tartotta, hogy részt vesz a szertartáson, még trombitált is, ő így búcsúzott egykori kollégájától /Fotó: Varga Imre

Ezt a fehér selyemmel letakart koporsót tették hintóra és indult – gyakran megállva – a gyászmenet a kriptához, siratókat húztak a cigányok és énekelt a család. Így három óra hosszat tartott a tulajdonképpen rövid, de fájdalmas út.

Grófo üvegkoporsóban alussza örök álmát, de ezt csak kevesen láthatták a szertartáson, mert a koporsót fehér selyembe burkolták /Fotó: Varga Imre

– Drága nagymami és nagypapi, kedves édesapám az este már nálatok alszik – mondta Kis Grófo a nagyszülők sírjánál megállítva a menetet, amelyben testvére, Gyémi ruháját megszaggatva énekelt.

A gyászmenet gyakran megállt és Kis Grófo (jobbra), valamint testvére, Gyémi vezetésével énekeltek és fohászkodtak Grófo lelki üdvéért /Fotó: Varga Imre




A földbe süllyesztett kriptáig vörös szőnyeg vezetett, ezen léptettek végig a lovak.

– Édesanyám is hasonlóban nyugszik – mesélte Gáspár Győző. – Grófóét gyönyörű bézs-arany gránittal borították, aranyozott bútorelemekkel, kedvenc székével, virágtartókkal rendezték be.

Több százan búcsúztatták a cigány folklór egyik jeles képviselőjét, a legnagyobb koszorút aranykorona díszítette/Fotó: Varga Imre

Egy távolabbi családtagtól megtudtuk, az elhunyt mellé ételt és italt, valamint különleges tamburáját is elhelyezték. A kripta lezárásakor annyi fehér galambot engedtek a magasba, ahány évet élt Grófo. Kettőt maga Kis Grófo röptetett.

Idősebb Kozák László, azaz Grófo december elején hunyt el a koronavírus szövődményei következtében /Fotó: Varga Imre

– Nézzétek, ott száll fel édesapám lelke az Úrhoz – mondta, míg testvére arra kérte a gyászoló sokaságot, kezüket magasba emelve, imával és dallal engedjék útjára a népművészet mesterét.

Kozák László kisebbik fia, István, azaz Gyémi megszaggatta a ruháját, úgy fohászkodott az Úrhoz, hogy fogadja be édesapja lelkét /Fotó: Varga Imre

Koronavírus miatt halt meg

Néhány hete Kis és Nagy Grófo is elkapta a koronavírus-fertőzést, egyszerre kerültek kórházba. Idősebb Kozák László napokra lélegeztetőgépre került, s bár egy ideig úgy tűnt, hogy javul az állapota, december 3-án elhunyt.

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?