Hírek, Külföld

Aggódik az oltás miatt: nem akar krokodillá változni a vakcinától az elnök

A korábban vírusszkeptikus kijelentéseiről is ismert brazil államfő, Jair Bolsonaro most a vakcinákkal szembeni bizalmatlanságának adott hangot, ezúttal sem épp világpolitikushoz méltó kijelentéssel.

 

 

 




 

Az AFP beszámolója szerint többek között arról beszélt, hogy még azt sem lehet kizárni, hogy a vakcinák nem fogják-e krokodilokká változtatni az embereket – erről a 444.hu írt. A brazil elnök a héten közölte, hogy őt ugyan nem fogják beoltatni, majd arról beszélt, hogy a Pfizer világosan kiköti a szerződésekben, hogy nem felelősek semmiféle mellékhatásért. „Ha krokodillá változol, az a te bajod” – mondta erről Bolsonaro.

Jair Bolsonaro korábban is vírusszkeptikus kijelentéseiről volt ismert, bár azóta átesett a covid-betegségen Fotó: GettyImages

A Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban már engedélyezett oltóanyagot hetek óta tesztelik Brazíliában, és várhatóan hamarosan engedélyt adhatnak a tömeges oltásra. Bolsonaro mindenesetre nincs meggyőzve, szerinte, ha a vakcinától valakinek szuperképességei lesznek, ha egy nőnek szakálla nő, avagy ha egy férfi nőies hangon kezd majd el beszélni, akkor a gyógyszergyárak majd csak széttárják a kezüket.

Brazíliában vita van arról is, kötelező legyen-e az oltás: az elnök szerint semmiképp, míg a Legfelsőbb Bíróság szerint igen, de nem lehet erőszakkal kényszeríteni az embereket, hogy beadattassák maguknak. Ez azt jelentené, hogy pénzbírságra lehetne ítélni, aki nem oltatja be magát, illetve ki lehetne tiltani bizonyos nyilvános helyekről, de nem lehet valakit lefogni és beoltani az akarata ellenére.

 

 

 

forrás. blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?