Belföld, Hírek

Itt a bejelentés: az ellenzék elfogadta a kihívást, döntöttek a 2022-es választásról: közösen indulnak!

A parlamenti ellenzéki pártok és a Momentum vasárnap este jelentették be: idei utolsó, pártelnöki ülésükön eldöntötték, hogy a 2022-es országgyűlési választásokon közösen indulnak, így próbálják megszerezni a többség támogatását a jelenlegi kormánypártok leváltásához.

 

 

 




 

Az eddig sem volt kérdés, hogy az ellenzéki pártok a 106 egyéni választókerületben egy-egy jelöltet állítanak a fideszes indulóval szemben. Erre a választási törvény évekkel ezelőtti kormánypárti módosítása kényszerítette őket, amely eltörölte a kétfordulós voksolás intézményét. Nemrég azonban tovább „faragta” a szabályokat a Fidesz-KDNP, amelynek az lett az eredménye, hogy gyakorlatban csak akkor tudja az ellenzék megvalósítani a koordinált jelöltállítást – azaz, hogy egy ellenzéki álljon szemben egy fideszes jelölttel -, ha egy közös országos listát állítanak – erről döntött vasárnap a DK, a Jobbik, az LMP, az MSZP, a Momentum és a Párbeszéd.

A hatpárti szövetség közös közleménye:

„Megszületett a teljes ellenzéki összefogás!

Az ellenzéki pártelnökök idei utolsó ülésén megszületett a döntés: az ellenzék közös listán indul a 2022-es országgyűlési választáson, ezzel is kifejezve a nemzet egységét, amely egység egyszerre fogja elhozni a kormány- és a korszakváltást Magyarország számára.

Az ellenzéki pártelnökök mai döntésükkel kijelölték az összefogás kereteit: mind a 106 körzetben közös jelöltekkel, közös miniszterelnök-jelölttel, közös programmal és immár közös listával fogják lebontani az Orbán-rendszert, megadva a nemzetnek mindazt, amit a rendszerváltáskor megígértek neki: szabadságot és jólétet.

Az ellenzéki pártelnökök egyben elfogadták a közös listaállítás feltételeit tartalmazó Korszakváltás Garanciái című dokumentumot is, amelyben kinyilvánítják: szövetségük célja megteremteni a független, élhető és büszke Magyarországot.

Ennek érdekében a közös listát állító pártok vállalják, hogy csak olyan személyeket indítanak képviselőjelöltként, akik nem vettek részt korrupciós bűncselekményben és nem játszottak össze a Fidesszel. Azzal a párttal, amelyik még a válságban sem segítő jobbot, bértámogatást nyújt a magyaroknak, helyette az iparűzési adón keresztül vérezteti ki az ellenzéki vezetésű önkormányzatokat, még tovább nehezítve a lakosság védelmét.

A pártelnökök hitet tettek amellett: véget vetnek annak, hogy a hatalom egymás ellen fordít magyart a magyarral. Ezzel szemben vállalják a jólét és a társadalmi béke megteremtését, a közélet megtisztítását, a jogállamiság helyreállítását és a múlttal valós szembenézést, beleértve az ügynökakták nyilvánosságra hozatalát is.

A nemzet iránt érzett felelősség összeköt bennünket ez a felelősség pedig erősebb mindennél. Az ellenzéki összefogás a mai nappal megszületett.

2020. december 20.

Demokratikus Koalíció

Jobbik Magyarországért Mozgalom

LMP – Magyarország Zöld Pártja

Magyar Szocialista Párt

Momentum Mozgalom

Párbeszéd Magyarországért

A közös közleményt egyszerre küldték ki az összefogásban résztvevő pártok, és a közösségi média felületeiken is egyszerre posztolták a hírt.

Megszületett a teljes ellenzéki összefogás!

Az ellenzéki pártelnökök idei utolsó ülésén megszületett a döntés: az…

Posted by Gyurcsány Ferenc on Sunday, December 20, 2020

 

 

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?