Belföld, Hírek

Akár hónapokig rács mögött tarthatják Bige Lászlót

Kemény üzletembernek tartják, egyszer még a saját fia is beperelte.

 

 

 

 




 

Komoly bajba került Magyarország egyik leggazdagabb embere: Bige László (62) nagyvállalkozót őrizetbe vette a rendőrség, sőt, indítványozták a letartóztatását, így akár hónapokig rács mögött tarthatják. A telex.hu tudta meg elsőként, hogy kedd reggel egy csapat nyomozó ütött rajta az otthonában. Házkutatást tartottak, bizonyítékokat foglaltak le, majd el is vitték őt.

A hazai műtrágyakirályként is emlegetett vállalkozó lassan egy évtizede hadakozik a hatóságokkal, korábban több eljárás indult ellene.

– Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntett, vesztegetés bűntett és hamis magánokirat felhasználása elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folyik büntetőeljárás egy 62 éves nyíregyházi lakos ellen. A rendőrség őrizetbe vette és előterjesztést tett letartóztatásának indítványozására – válaszolta a Blikknek a Szabolcs Szatmár-Bereg megyei Rendőr-főkapitányság. Bige tegnap óta elérhetetlen a mobilján.

Bige László rendkívül kalandos életpályát és gazdasági karriert futott be. A 100 leggazdagabb magyar című kiadvány 2020-as listáján 112 milliárdos vagyonával a 10. helyre került. Pár éve azonban még csaknem kétszer ekkora vagyon felett rendelkezett. Ez pedig mutatja, hogy nem működött minden hibátlanul vállalkozásainál.

Az üzletember 26 évesen települt át Nagyváradról Magyarországra, egy kamionnal érkezett a nyolcvanas években. Kolozsvárott szerzett gyógyszerészi diplomát, fiatalkori éveiben zöldségtermeléssel foglalkozott, majd Hollandiából kilós ruhákat hozatott be és értékesített idehaza. 30 évesen még kajakedzőként dolgozott Szabolcsban. Ám húsz év alatt egész cégbirodalmat épített ki idehaza, de Romániában is vannak érdekeltségei. Vegyipari termékeket importált, végül létrehozta a Bige Holdingot. A pétfürdői Nitrogénművek Zrt. tulajdonosa.

A pétfürdői műtrágyagyár Bige Lászlóé, nyáron bezáratták biztonsági problémák miatt / MTI H Szabó Sándor

 

 

 

Szereti megmutatni vagyonát, egy méregdrága helikoptert is vásárolt egyik cége, amelyet lefényképeztek, amikor egy budapesti luxushotel tetején landolt. Belemegy a vitákba, kemény üzletembernek tartják, egyszer a saját fia is beperelte egy részvénycsomag miatt – ez már csak azért is volt meglepő, mert a milliárdos állította, a családja csodálatos.

Egy ilyen, AS365-ös Dauphin Eurocoptere van a milliárdosnak / illusztráció-Wikipedia

A viharfelhők a vállalkozásai fölött a 2018-as év végén kezdtek gyülekezni. Novemberben háromszáz rendőr és katasztrófavédő szállta meg a szolnoki gyárát, ahol egy napig kutakodtak. Tavaly május végén Bige két napra őrizetbe került, a nyáron pedig a gyára működését függesztették fel biztonsági okokra hivatkozva.

– Ez nekem szól, ez személyes ügy – mondta akkor lapunknak Bige László, aki szerint néhány üzleti ellenfele az ő tönkretételére játszik, hogy ingyen övéké legyen a vagyon.

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?