Életmód

7 indok, amiért a válás jobb, mint egy rossz házasság

Amikor összeházasodunk valakivel, akkor teljesen biztosak vagyunk benne, hogy megtaláltuk azt a bizonyos „nagy Ő-t”, akivel az egész hátralévő életünket le szeretnénk élni. A statisztikák azonban rávilágítanak, hogy milyen sokszor tévedünk: általában ugyanis minden negyedik házasság válással végződik. Néha sajnos nehéz beismerni és elfogadni, hogy a „boldogan élünk, míg meg nem halunk” dolog nem működik, de nem szabad kétségbe esni: a válás ugyanis új ajtókat nyithat nekünk a világra.

 

 

 

1 Az igazi „nagy Ő” megtalálásának esélye növekszik.

Egy házasságban tudat alatt is megpróbálunk távol maradni az ellenkező nemtől, hogy elkerüljük ezzel partnerünk féltékenységét. Ennek következtében azonban sok olyan nagyszerű embert szalasztunk el, akikkel érdemes lenne közelebbről is megismerkedni.

Egy válás után nemcsak új emberekkel ismerkedhetünk, de a hátunk mögött lévő tapasztalat révén sokkal jobban tudjuk, hogy mit is akarunk pontosan. Egyes tanulmányok szerint az újraházasodó embereknél már jóval kisebb az elválási ráta, mivel próbálnak biztosra menni, és csak olyan emberrel kezdenek, akikkel úgy érzik, hogy képesek legyőzni a házasság során felmerülő különféle problémákat.

2 Az energiánkat saját magunk fejlődésére fordíthatjuk.

Egy pocsék házasságra nem véletlenül mondjuk azt, hogy „mérgező”. Ilyenkor ugyanis a folyamatos veszekedések és idegeskedés hatására teljesen elveszítjük önmagunk.

Szoktál még időt áldozni a régi kedvenc hobbidra? Támogatja a házastársad a döntéseidet? Tetszik a mostani életed? Ha válasz mindhárom kérdésre egy egyértelmű „nem”, akkor ideje változtatni az életeden.

Egy rossz házasság csak akadályoz abban, hogy azt tegyük, amit szeretnénk és azt kapjuk, amit megérdemlünk. Egy válás után már nem kell többé felesleges energiát ölnünk egy olyan emberbe, akitől semmit nem kapunk vissza, minden erőnket a saját magunk fejlődésébe, saját magunk szórakoztatására fordíthatjuk.

3 Boldogabbnak érezzük magunkat.

Egy kudarcba fulladt házasság felbontásával tény, hogy elveszítjük házastársunkat, cserébe viszont boldogabbak lehetünk. Az élet túl rövid ahhoz, hogy olyan emberekre pazaroljuk az időnket, akikkel állandóan konfliktusunk van. Ha úgy érezzük, hogy a házasságunk csak elégedetlenség érzést szül, akkor ideje változtatni.

A válás persze először valódi sokként képes érni az embert, de később ez sokat változhat. Új fejezetek nyílnak az életünkben, melyek sokkal érdekesebbek és kellemesebbek lesznek, mint az előzők. Tanulmányok szerint a nők és a férfiak is boldogabbnak érzik magukat a válás után 5 évvel, mint a korábbi mérgező házasságukban.


4 A gyermekeid is boldogabbak lesznek.

Sok pár él boldogtalanságban és tartja fenn a házasságát kizárólag a „gyermekek kedvéért”. A valóságban azonban ez egy nagyon rossz ötlet: a gyermekek ugyanis ezáltal hamis képet kapnak a házasságról, a boldogságról és a konfliktushelyzetekről.

Ezen felül állandó stresszhelyzetbe is kerülhetnek a szülők elhidegülése és folytonos civódása miatt. Éppen ezért, ha valóban foglalkozni szeretnénk a gyermekünkkel, akkor fordítsunk figyelmet a pszichológiai állapotára, és ne felejtsük el az aranyszabályt: boldog szülő = boldog gyermek.

5 Az egészségünk javulni fog.

A legtöbb ember úgy véli, hogy a házasság pozitív hatással van az egészségére, de ez az állítás egy rossz házasság esetén egyáltalán nem igaz. Épp ellenkezőleg: egy konfliktusokkal teli házasság több egészségügyi problémát okozhat, mint például a magány.

Tanulmányok bizonyítják, hogy a feszült házasságok ugyanolyan fizikai károkat okozhatnak a testünkben, mint például az alkoholizmus vagy a krónikus munkahelyi stressz: megnövekedik általa a szív- és érrendszeri betegségek kockázata, a rák kialakulásának kockázata, az ízületi gyulladás és a cukorbetegség kockázata, valamint gyengül az immunitás. Érdekesség, hogy még a bőrön lévő kisebb vágások és sebek is akár 40%-kal lassabban gyógyulhatnak ilyenkor.

6 Javul a megjelenésünk.

Egy házasság során akaratlanul is elengedjük magunkat olykor, melynek plusz kilók az eredményei. Egy mérgező házasságban ez hatványozottan igaz, hiszen a folyamatos stressz és idegeskedés mellett egyszerűen nincs időnk magunkra.

Válás után azonban nem csak több időnk marad, de a legtöbb ember szándékosan el is kezdi átformálni a megjelenését: edzeni kezd, új ruhákat vásárol, felfrissíti a stílusát és így tovább. Ezek a változások egyébként segítik növelni az önbizalmat.

7 Gondtalan nyugdíjas évek.

Ritka, hogy bárki költségek nélkül fel tud bontani egy házasságot, azonban az elemzők szerint egy rossz házasság esetén hosszútávon mindenképpen a válás lehet előnyös a számunkra: kutatások szerint azok az elvált emberek, akik soha nem házasodtak meg újra, legtöbbször sikeresebbek, mint társaik.

Ez nem meglepő, hiszen válás után több időnk jut a karrierünkre, és többet is tudunk dolgozni, mint korábban. Ez idővel jövedelemnövekedéshez vezet, ami pedig nagyobb nyugdíjhoz, és kiegyensúlyozottabb élethez vezet rövid és hosszútávon egyaránt.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?