Belföld, Hírek

Karácsony, járvány idején: idehaza aranyárban mérik a fenyő méterét

Budapest — Idén a korábbinál hamarabb indult meg a roham a fenyőfákért, hiszen még mindig jóval többen vannak olyanok, akik imádják a vágott fenyőfa illatát. Sokan környezettudatosan dézsás, gyökeres fát szánnak a nappaliba, de egyre többen vannak, akik a kényelem jegyében műfenyőt választanak az ünnepre.

 

 

 




 

Utóbbi előnye, hogy évről évre elővehető, a hátránya azonban, hogy nincs tőle karácsony-, vagyis fenyőillat a lakásban. Idén azonban lehet, hogy többen inkább lemondanak erről az élményről, hiszen nemcsak az élelmiszerek, de a fenyőfák is drágultak.

– Háromszor mentem itt el, és mindig ugyanazt a fát választottam ki – mondta József (54) – Az asszonnyal otthon eldöntöttük, körülbelül 15 ezer forintot költünk rá. /Fotó: Zsolnai Péter

– A nordmann fenyő 10-15 százalékos áremelkedése magával húzza a hazaiakat is, így az eddig olcsóbb árkategóriájú lucfenyő ára már majdnem elérte a Dániából importált nordmannokét – számolt be a pénztárcánkat érintő jelentős változásról Boross Dávid, a Magyar Kertészeti Árudák Egyesületének (Makert) elnöke.

Hamarosan beéri a lucfenyő a nordmann árát.

 

 

 

– Bár a magyar közönség továbbra is a vágott fenyőt részesíti előnyben karácsonykor, és ebből nagyjából 2-2,5 millió darabot adnak el, egyre nagyobb szeletet hasítanak ki a piacból a műfenyők – tette hozzá, majd felhívta a figyelmet arra is, hogy az eddigi 5-6 év helyett egyre több család már két-három évente lecseréli a műfenyőjét, a kidobott műanyag pedig komoly környezetkárosító tényező, noha eredetileg a műfenyők melletti érv pontosan ennek az ellenkezője volt.

Emellett kedvező, de sajnos nem számottevő változás, hogy évről évre többen vesznek földlabdás, cserepes, később kiültethető élő fenyőt, ez 10-20 ezer darabot, a piac egy százalékát teszi ki.

– A dán fák olyan szépek, hogy szinte „eladják magukat” – közölte Marika (70). – Mindig kétméteres vagy annál nagyobb fát választok. /Fotó: Zsolnai Péter

Az egyik XVIII. kerületi kertészetben advent első vasárnapja óta a tavalyival szemben kétszer annyi vásárló érkezett. – Szerencsére időben felkészültünk a nagy keresletre – mutat körbe Kőhegyi István (54) tulajdonos, aki azt is elárulta, hogy a magyar vágott fenyőfák alakra méltó versenytársai az importból beszerzetteknek. Sokszor ő maga sem veszi észre elsőre a különbséget. Fele részben Dániából szerzi be a nordmannokat, méterét minőségtől függően 6-8 ezer forintért árulja. – Ár-érték arányban van különbség, Dániából jobb minőségű fákat tudunk hozni – mondta, hozzátéve, hogy az északi időjárás tömörebbé teszi a tűlevelűek törzsét, lombkoronáját

 

 

 

 

forrás: 24.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?