Életmód, Érdekes, Hírek

A japán emberek életének 10 jellemzője, amit ők szigorúan követnek, a külföldiek pedig csak csodálkoznak rajtuk

A felkelő nap országának kultúrája egyszerre csodálatos és sokkoló. Ami számukra normális, az egy átlagos európai turista számára például vad és érthetetlen. A japán házakban speciális papucsot vesznek fel az emberek, amikor belépnek a WC-re, ahol gyakran ülve zuhanyoznak, és a szupermarketekben vásárolt zöldségeket és gyümölcsöket sem mossák meg – hogy csak néhányat említsek a sok közül.

 

 

 

10 A WC-be lépéskor speciális papucsot húznak, mivel nem szívesen lépnek be mezítláb a mellékhelyiségbe.

af58a25cd7881788b43a4796d1

Nem titok, hogy a japánok rendkívül érzékenyek a higiéniára és a tisztaságra. A házakban és lakásokban a WC bejárata előtt speciális papucsok vannak kihelyezve, amit kizárólag ott, a mellékhelyiségben használnak, majd pedig leveszik, amikor végeznek. Ezt a rendet számos nyilvános helyen is betartják: irodákban, kórházakban, éttermekben vagy például a fürdőkben.

9 Nemcsak kezet mosnak hazaérkezéskor, de a szájukat is kiöblítik.

Szajoblites japanban

A japánok számára a gargalizálás ugyanolyan fontos dolog hazaérkezéskor, mint a kézmosás. Sőt, sokszor nemcsak otthon, de például a munkahelyükön vagy a bevásárlóközpontokban is megteszik ezt az emberek. Lehetőségük szerint legtöbbször szájvizeket használnak, de ha az épp nincs kéznél, akkor a sima meleg víz vagy a kamilla főzet is megfelel.

8 A vendégeknek eldobható papucsot kínálnak, amit távozásuk után ki is dobnak.

Japan papucs vendegeknek

Japánban nem szokás belépni úgy egy házba, hogy nem vesszük le a cipőnket. Az utcai cipőket mindig a folyosón kell hagyni. A házigazdák ilyenkor eldobható papucsokat kínálnak a vendégeknek, melyeket távozás után aztán eldobnak.


7 A japánban olyan tiszta a csapvíz, hogy nem igényel további szűrést.

4cd5fc5fcaa8dfe6cd3cd1daab

Ázsiában kevés olyan ország van, ahol félelem nélkül ihatjuk a csapvizet, de Japán ezek közé tartozik. Itt a legszigorúbb ellenőrzési folyamatokon megy át a víz, amíg végül eljut az emberek lakásaiba, és nagyon magas követelményeknek kell megfelelnie. Sőt, nemcsak otthon, de a metróállomásokon, bevásárlóközpontokban vagy szupermarketekben is bátran ihatnak a csapból.

6 Mosás után minden fogason kell szárítani. A japánok nagyon érzékenyek az ilyesmire.

Ruhaszaritas japanban

Japánban különleges kultúrája van a ruhák mosásának és szárításának. De a vasalást például állítólag nagyon nem szeretik. Talán ezért is van az, hogy a ruhákat rögtön fogasokra akasztják mosás után, mivel így nem gyűrődnek és nem kell vasalással tölteni az időt.

5 A fehérneműket mosás után elrejtik a kíváncsi szemek elől.

Fehernemu japanban

A lakások magas páratartalma miatt a ruhákat mosás után az erkélyen szárítják. Ugyanakkor a nők szem szeretik a nyilvánosság előtt szárítani a fehérneműiket, ezért különösen népszerűek Japánban a különféle speciális védőhuzatok, amik elrejtik a kíváncsi szemek elől a fehérneműket szárítás közben.

4 A szekrényekbe nem bedobálják a fehérneműket, hanem feltekerik és függőlegesen tárolják.

Ruha tarolas japanban

Japánban az emberek tudják, hogy mindennek megvan a maga helye, ezért igyekeznek rendet tartani mindenhol, ahol lehet. Ez alól a fehérneműs fiók sem kivétel, ahol mindig nagyon feltekerve és sorba rakva tárolják a ruhaneműket.

 

 

 

3 Itt nem használnak eldobható wc ülőkéket a nyilvános WC-kben, helyette speciális fertőtlenítőszert használnak.

Nyilvanos vecek japan

Japánban nem lehet toalett papír ülőkékkel találkozni az irodaházakban vagy a nyilvános vécékben, helyette inkább több rétegben feltekerik, majd erős fertőtlenítőszerrel (ami mindig a WC tartály mellett található) gondosan áttörlik az ülőkét.

2 Sok házban szőnyeg vagy parketta helyett még mindig tatamit használnak.

Japan padlo

Már az ókortól kezdve hagyományosan nád- és szalmaszőnyegekkel borították be az otthonaik padlóját a japánok, és ez a modern házakban sem tűnt még el teljesen. Különösen fontos, hogy az ilyen tatamikra nem lehet cipőben vagy papucsban rálépni, kizárólag mezítláb.

1 A japán emberek gyakran nem mossák meg a boltban vásárolt zöldségeket és gyümölcsöket.

Japan zoldsegek es gyumolcsok

Ennek oka az a tény, hogy a japán szupermarketek szinte minden terméket alaposan megtisztítanak és hermetikusan csomagolnak, mielőtt eladásra kínálják őket a fogyasztóknak. Az ételek sterilitását és minőségét itt rendszeresen és nagyon alaposan ellenőrzik, ezért például ha kiveszel egy terméket a pultból, de meggondolod magad a pénztár fele menet és mégsem akarod megvenni, akkor nem teheted egyszerűen vissza a többi közé, hanem át kell adni az alkalmazottaknak, akik fertőtlenítik azt, vagy ha ez nem lehetséges, akkor előfordulhat, hogy nemes egyszerűséggel kidobják.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?