Életmód, Érdekes, Külföld

12 német szokás, ami egészen meghökkentő (különösen nekünk, magyaroknak)

Németországot rengeteg sztereotípia, vicc és legenda övezi. Sokan a komolysággal társítják a németeket, míg mások inkább az Oktoberfesttel, vele együtt pedig a kolbásszal és a sörrel. Kétségkívül mindegyik ilyen sztereotípiában van némi igazság, ám a németek élete ennél sokkal összetettebb és érdekesebb. Számukra teljesen hétköznapinak számítanak olyan dolgok, (pl. kukamosás) amik nekünk, magyar embereknek még csak meg sem fordulna a fejünkben.

 

 

 

12 Rendszeresen mossák a kukákat és a szemetet.

240456528fa9bdb7887295de41

Németországban nem szabad meglepődni, ha egy ember a joghurtevés után úgy dönt, hogy elmossa a joghurtos poharat, vagy kimos mondjuk egy zacskót, amiben a boltból hozta haza a kenyeret. Hasonló a hozzáállásuk a kukákhoz is, amit ugyanolyan rendszerességgel takarítanak, mint mi mondjuk az autóinkat.

Két okból teszik ezt. Az első a gazdaságosság. Németországban minden műanyag zacskóért fizetni kell, ezért az emberek igyekeznek megbecsülni és minél többször használni őket, ha már egyszer megvették.

A második ok, amiért a németek elmossák például a joghurtos poharat és és egyéb szemetet az az, hogy szeretnék minél tisztább állapotban átadni őket a szemétszállítóknak, mivel az „piszkos” szemetet nehezebb újrahasznosítani.

11 Kutyákkal járnak kávézni.

Németországban a kutyák a legnépszerűbb háziállatok, és az éttermek, kávézók, fodrászok, de még a kórházak is tekintettel vannak erre, és megengedik az embereknek, hogy a négylábú kedvenceikkel látogassanak el hozzájuk.

Az éttermekben és kávézókban a pincérek egy tálban vizet hoznak ilyenkor az állatoknak, a német kórházakban pedig a közelmúltig azt is megengedték, hogy az állatok egy szobában legyenek a beteg gazdáikkal, mivel úgy vélték, hogy az állatok közelsége segíti a gyorsabb felépülést és a betegség elleni harcot.

10 Németországban a fűtés úgy működik, mint egy vasaló.

5965af5c819afa3dc0d99ae75b

Németországban a napelemek a vasaló elvén működnek: a kívánt hőmérsékletűre melegítik a házat, majd kikapcsolnak. A fűtés költsége azonban nagyon magas, ezért télen meg kell elégedniük a 17-20 fokos szobákkal és a hideg padlókkal. Ahogy a németek mondják, jobb pulóvert és papucsot húzni, mint pénzt kidobni a fűtésszámlára.

Van egy furcsa szokásuk a németeknek, ami elég hamar mindenkinek szemet szúr, aki ide költözik: mielőtt bekapcsolnák a fűtést, gondosan ellenőrzik, hogy minden ablak zárva van-e a házban, különben szó szerint kidobják a pénzt az ablakon. Sok német egyébként épp emiatt a magas árak miatt inkább a természetes energiaforrások mellett dönt és például napelemeket használ.


9 Az éttermek megosztják a megmaradt ételeket.

Az ételmegosztás nagyon népszerű Németországban, de más országokkal ellentétben itt nemcsak az emberek között van ilyen, hanem a különféle cégek, például pékségek, szupermarketek és éttermek között is.

Ehhez egy weboldal és egy telefonos alkalmazás van a segítségükre, melynek köszönhetően például az éttermek a reggeli után megmaradt sajtot, kenyeret vagy palacsintát tovább értékesítik más cégeknek és magánszemélyeknek, akik így jóval a bolti ár alatt juthatnak hozzá az eladatlan ételekhez, amikre nagy valószínűséggel a kidobás várt volna.

8 A németek szigorúan szétválasztják a késeket.

Nemet kesek

A németek rendmániája a konyhában is megfigyelhető. A maximális funkcionalitás érdekében minden ételhez külön kést használnak, például van külön kés, amivel a kenyeret vágják, amivel húst, amivel a zöldségeket, és így tovább.

Németország egyébként híres az acélgyártásról, ami értelemszerűen hozzájárul ahhoz, hogy az általuk használt kések mindig rendkívül magasminőségűek.

7 Vacsorára kenyeret esznek.

Rantotthus es nemet vacsora

Sok ember számára valószínűleg furcsa lenne szendvicset enni vacsorára, a németeknek azonban ez teljesen természetes, náluk ugyanis rendkívül népszerű az abendbrot, vagy másnéven „esti kenyér”. Igaz ami igaz, ezek nem közönséges szendvicsek, hanem rozs, burgonya és egyéb magvas kenyérből készült minőségi fogások, melyekkel sokszor még az előkelő éttermekben is találkozhatunk.

6 A burgonyákat három kategóriára osztják.

2147ac5d8c912c6a467e42bc9f

Németországban a burgonyát nemcsak a szín, hanem a keményítő összetétele és a főzési módszere alapján is osztályozzák. A német szupermarketekben 3 burgonyafajtát találhatunk, melyek közül kedvünkre válogathatunk, annak függvényében, hogy milyen ételt szeretnénk készíteni.

  1. Mehligkochend: lágy burgonya, magas keményítőtartalommal. Gyorsan megfő, pürének és pörköltnek tökéletes.
  2. Festkochend: szilárd alakú és alacsony keményítőtartalommal rendelkezik. Hosszabb ideig főzik és jól megőrzi alakját. Tökéletes az olyan ételekhez, ahol fontos a burgonya alakja: saláták, sültkrumpli és grillezett burgonya.
  3. Vorwirgend festkochend: minden szempontból közepes burgonya, levesekhez vagy sült köreteként is tökéletes.
5 Szódát tesznek a gyümölcslébe és a borba.

A borba öntött szódával kapott fröccs nekünk sem újdonság, az viszont annál inkább, hogy a németek a gyümölcsleveket is így, szódával hígítva isszák. Neem, nem a szörpökre gondolunk, hanem a sima 100%-os gyümölcslevekre.

A németek ezt az italt schorle-nak hívják, és véleményük szerint ez azért praktikus, mivel a víz minden betegségre csodaszer, a 100%-os gyümölcslevek pedig épp ellenkezőleg – az ilyeneket meglepő módon károsnak gondolják. Elég tehát 1:1 arányban szódát önteni az almalé mellé, és máris egy új, schorle nevű italt kapnak belőle.

4 Vasárnap tilos porszívózni és szőnyeget porolni.

Tilos porszivozas

Vasárnaponként a németek mellőznek minden olyan tevékenységet, ami zajjal jár. Ilyenkor a testi és lelki feltöltődésnek szentelik a napjukat, ezért ha valaki úgy dönt, hogy ilyenkor nyír füvet vagy kezdi el porolni a szőnyeget a kertben, az valószínűleg összetűzésbe fog keveredni a szomszédaival, rosszabb esetben akár a hatóságokkal is.

Nemcsak vasárnap tilos azonban a hangoskodás, a munkanapokon szintén vannak ilyen idősávok, amikor tilos a nagy zajjal járó munka végzése, például 22 órától másnap reggelig vagy délután 1 órától 3 óráig.

 

 

 

 

3 A kaputelefonokra és a postaládákra csak a lakók vezetéknevét írják fel.

2cace3555fa8f5d5e3550590f4

A németek kaputelefonjain és postaládáin nem használnak teljes neveket, kizárólag az emeletek száma és az ott lakók vezetékneve van feltüntetve. Ez némileg megnehezíti például a postások és futárok dolgát, akiknek így az összes lakó nevét végig kell bogarászni, hogy megtalálják a megfelelő címzettet. Németországban egyébként a tisztelet jele az, ha valakit a vezetéknevén szólítanak.

2 Nem használnak mosogatószivacsot.

Nemet magyar mosogatas

A németek számára a mosogatáshoz használt szivacs vagy kesztyű egy teljesen érthetetlen dolog, amik szerintük csak a baktériumok tenyészetét segítik, semmi mást.

Ettől függetlenül azonban a DM-ekben például kaphatók mosogatószivacsok, ám a Németországba költözött emberek szerint ezek nagyon rossz minőségűek, és hamar elhasználódnak.

1 Nyers darálthúst esznek.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?