Érdekes

Ez a rejtélyes indiai templom egyetlen sziklából lett kifaragva, de senki sem tudja, hogyan

India mindig is híres volt a változatos kultúrájáról, a színes történelméről és a titokzatos építményeiről. Vess egy pillantást például az ókori India idején épült Kailasa templomra, ami a világ legrégebbi sziklafaragása. Ez az egyik leglátogatottabb turistalátványosság Indiában, melyet bár folyamatosan vizsgálnak a régészek, mégis sok kérdést vet fel, hogy hogyan voltak képesek létrehozni ezt a mesterművet az ősi építészeti módszerek segítségével.

 

 

 

A világ legrégibb, és legnagyobb sziklafaragása.


A Kailasa templom a világ egyik legnépszerűbb turistalátványossága, noha tény, hogy szinte semmit sem tudni az eredetéről, a szobrászairól, vagy arról, hogy ki és miért csinálta. A szakértőknek és régészeknek még az építmény pontos életkorának meghatározása is komoly problémát okoz. Mindenesetre az epigrafikus vizsgálatok azt mutatják, hogy a templom I. Krishna uralkodása alatt (756-774) épülhetett.

Eleinte úgy gondolták, hogy a templomot 19 év alatt építették, azonban a templomban található különböző építészeti és szobrászati stílusok sokasága, valamint annak hatalmas mérete sokkal inkább arra engedi következtetni a tudósvilágot, hogy a templomot több száz évig építhették.


A templomot Siva Istennek szentelték.


Menjünk be! Az udvaron rögtön egy központi szentély fogad, amit Sivának szenteltek. Ebben a szentélyben fülkék, ablakok, oszlopok, valamint belső és külső helyiségek találhatók, melyeket Istenségek képeivel és lingamokkal díszítettek.

Fentről lefelé faragták.


A munkások U alakban vájták a sziklatemplomot. A tetején lefelé néző elefántok láthatók, az alján pedig hatalmas szikla elefántok kaptak helyet, melyek úgy néznek ki, mintha hátukon cipelnék az egész templomot.

Több mint 7000 munkás dolgozott rajta.


Az ókori átlag munkaórák számának és az emberek képességének tanulmányozása alapján, a szakértők megbizonyosodtak róla, hogy ez egy óriási projekt lehetett.

Úgy gondolják, hogy több mint 7000 munkás dolgozhatott a projekten, akik naponta körülbelül 18 órát dolgoztak. Mivel akkoriban még nem volt áram, ezért valószínűleg tükrökkel oldották meg a fény barlang belsejébe juttatását.
Modern viszonylatban nézve napi 24 órát dolgozva nagyjából 200 napra lenne szükség egy hasonló építmény létrehozásához, bár ez nem veszi figyelembe a monolit szerkezet belsejében található kifinomult faragásokat.

 

 

 

 

A megfejthetetlen szkripteket már valószínűleg örökre titok övezi.


De ez nem minden. A templom maga is egy nagy titok, amiben kiszámíthatatlan rejtvények találhatók. A régészek becslése szerint több mint 30 millió szanszkrit faragvány található a belsejében, amik közül még egyet sem sikerült lefordítani.

A Kailasa templom meséje.

Van egy érdekes mese a templomról, miszerint a Mogul Birodalom uralkodója, Aurangzeb mogul sah, aki több ezer hindu templomot elpusztított, a Kailasa templomot is megpróbálta. Az a beszéd járja, hogy 1682-ben 1000 embert küldött a templom megsemmisítésére. Az 1000 ember három évig dolgozott, de csak néhány szobrot tudtak összetörni, vagy eltorzítani. A mogul uralkodó végül feladta tervét, mert rájött, hogy a templomot nem lehet elpusztítani.

A sziklát egyszerűen túl nehéz volt lebontani, annak ellenére, hogy az eredeti készítői csak vésőt, kalapácsot, és csákányt használtak az építéséhez.

Az ókori India az egyik legősibb ismert civilizáció. A régészen nap mint nap fedeznek fel ősi titkokat vele kapcsolatban, és ki tudja, mit fognak felfedezni holnap! Jártál már valaha Indiában? Esetleg láttad személyesen is a templomot? Semmiképp se tartsd magadban a templommal kapcsolatos észrevételeidet, meséld el nekünk hozzászólásban! 💬

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?