Hírek

90 napra nyújthat védelmet a Pfizer koronavírus-vakcinája

Kicsit még a tudósok is a sötétben tapógatóznak azzal kapcsolatban, milyen hosszan tart a vakcina által nyújtott immunitás.

 

 

 




 

Bár a koronavírus elleni védőoltás mindenképpen nagy előrelépés a járvány visszaszorítása érdekében, egyelőre a tudósok is bizonytalanok azzal kapcsolatban, milyen hosszú immunitást biztosít – derül ki a brit kormány által felkért tudósok tanulmányából.

Mivel a koronavírus elleni oltóanyagot kevesebb mint egy év alatt voltak kénytelenek kikísérletezni és forgalmazni – ez más esetben egy étvizedet is igénybe vehet – nyilvánvalóan az idő hiánya miatt nem ismert még a vakcina hosszútávú hatása. Bár az immunitás szintjével és időtartamával kapcsolatban egyelőre bizonytalanok a szakértők, abban biztosak, hogy az oltást meg kell ismételni, mivel jellemzően a koronavírusok ellen időnként újra kell oltani az embereket.

Hangsúlyozzák azonban, hogy míg a legtöbb ilyen jellegű betegségnél az immunitás 6-24 hónapig tart, addig eddigi csekély tapasztalatok alapján a koronavírusnál ez sokkal rövidebb, 3 hónap lehet.

A koronavírus esetében az antitestek a tünetek megjelenését követő héten jelennek meg a vérben. A tanulmány szerint átlagosan 28 nappal az oltás után alakul ki az emberek nagy részénél a védettség a fertőzés ellen, azonban vannak olyanok – kis számban -, akiknél ez az immunitás egyáltalán nem alakul ki. A tudósok szerint a koronavírus elleni vakcinákkal kapcsolatos eddigi tapasztalatok „arra engednek következtetni, hogy legalább rövid távon magas fokú immunitás érhető el a COVID-19 betegséggel szemben”.

Az Egyesült Királyságban múlt héten engedélyezték a Pfizer és a BioNTech vakcináját, Európában ők lehetnek az elsők, akik megkezdik a 95 százalékos hatékonyságot ígérő oltóanyag beadását. Az első adag már meg is érkezett az országba, várhatóan kedden kezdik meg az oltást.

 

 

 

 

forrás: szeretlekmagyarorszag.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?