Belföld, Hírek

Orbán a járványról: nem látni biztató jeleket, nem tudni még, mi lesz a karácsonnyal

Ma reggel ismét megszólalt Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország című műsorában, ahol többek közt a járványügyi helyzetről, illetve a válságkezelésről beszélt.

 

 

 




 

Korán kezdte a pénteki napot Orbán Viktor. Elsőként az operatív törzzsel ülésezett, majd a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország! című műsorában vendégeskedett, ahol többek közt a járványhelyzetről beszélt.

 

Log into Facebook

null


 

Mint ismert, Magyarország és Lengyelország megvétózta az EU hétéves költségvetését és a helyreállítási alaphoz szükséges saját forrás rendeletet a jogállamisági feltételrendszer elleni tiltakozásként az uniós nagykövetek brüsszeli értekezletén. Merkel azt mondta, ez komoly gond, ám fenyegetés helyett a patthelyzet feloldására van szükség.

Orbán Viktor miniszterelnök és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a Karmelita kolostorban találkoztak csütörtökön: a tárgyalás napirendjén az EU költségvetésének ügye szerepelt, ami ellen Magyarország és Lengyelország is vétót emelt amiatt, hogy az uniós pénzek felhasználását Brüsszel politikai feltételekhez akarja kötni.

A találkozó utáni sajtótájékoztatón megerősítették, készek a vétóra.

Orbán a Kossuth rádióban elmondta, továbbra is kitartanak a nyári álláspontjuk mellett, amikor szintén együtt lépett fel a két ország. Akkor is azt mondták, nagy bajban lesz néhány európai uniós ország, ahol az államadósság nagy. Ezért szükség van egy gyors segítségre. Összeállítottak egy válságkezelő alapot, azt mondva, félre kell tenni a politikai vitákat. Mások ezzel szemben úgy látták, pont most van ideje a politikai vitáknak, így végül elérték, hogy a két dolgot összekapcsolják. Orbán szerint a válságkezelési kérdéseket nem szabad politikai kérdésekkel összekapcsolni.

A miniszterelnök úgy véli, mi meg fogjuk védeni a szuverenitásunkat, illetve a keresztény hagyományokat. Egy nagy perspektívát lát a közép-európai államok együttműködésében. Kiderült ugyanis, hogy együtt könnyebben válnak erőssé. Ebben élünk ma, Közép-Európa újjászületéséről, együttműködéséről szól majd a következő 10 év Orbán szerint.

Kiemelte: megegyezni mindig lehet. Ám ahhoz, hogy az európai válságkezelő alap és a költségvetés létrejöjjön, a magyar és lengyel szavazat nélkülözhetetlen.

„Én nem akarok kompromisszumot kötni” – mondta Orbán, aki szerint itt arról van szó, hogy megoldást kell találni. Arra kell koncentrálni, hogy a bajba jutott államoknak adjuk meg a pénzügyi alapokat. Persze, közben fékezzük meg a vírust. Hogy ehhez milyen politikai vitákat kapcsolunk hozzá, azt mondja, tetszőleges. Az Európai Parlament most úgy gondolta, a jogállami kérdéseket kötik ide, ami Orbán és a lengyelek szerint lehetetlen. Kiemelte: hiába tesznek nyomást rájuk, vagy próbálják pénzen megvásárolni őket, nem adják fel az álláspontjukat. Elmondta: világosan megnevezték azt a főszereplőt, aki pókként szövi a hálót a háttérben a szándékainak megfelelően: ő nem más, mint Soros György. Orbán azt mondja, nem teljesen világos, miért kell Soros szavát komolyan venni, ha európai politikai kérdésekről van szó, hiszen semmilyen befolyása nem lehet ezekben.

Orbán felhozta példának: ha nem engedjük be a migránsokat, elvehetik a költségvetésünk egy részét. Ezt mi nem fogadjuk el. Ez Soros György javaslata, ezt képviseli az EP.

Azon, hogy a Soros Györgynek írt válaszlevelét – állítása szerint – cenzúrázták, Orbán nem volt meglepődve, szerinte ilyen a baloldali sajtó.

Bevándorlás

Orbán hangsúlyozta: azt mondják, a bevándorlás megoldás egy problémára, ám szerinte a bevándorlás maga a probléma. Úgy véli, nyugaton a helyzet rosszabb, mert már ráléptek erre az ösvényre, ahonnan nehéz visszafordulni. Pedig, ha a keresztény kultúrkörön kívülről érkezők elérnek egy országban 8-12%-ot, az nem jó. Persze, ebbe nem akar beleszólni, mert ez az ő döntésük. Magyarországnak nincs ilyen problémája, mert itt nincsenek bevándorlók, és amíg nemzeti kormányok vannak Közép-Európában, nem is lesznek – hangsúlyozta. Orbán szerint Magyarországnak az az érdeke, hogy folytassuk azt a politikát, amit 1000 éve alakítottunk ki. Magyarország a magyaroké. Közép-Európa a közép-európaiaké. Ez egy politikai pozíció. 1000 éven keresztül sok százezer ember adta az életét azért, hogy ez így legyen. A miniszterelnök fontosnak tartja, hogy ne csináljunk magunkból bevándorló országot. Szerinte ez kötelesség.

Járványhelyzet

Orbán elmondta, két frontvonal van most: a kórházak és az iskolák. Az első csatatéren életeket mentünk meg, a másikon munkahelyeket, hogy a szülő tudjon dolgozni. Ami a kórházakat illeti, ott egyelőre nem lát biztató jeleket. Szeretne mindenkit óvatosságra inteni. Kiemelte: a felénél vagyunk a nehéz időszaknak. December 11-én meglátjuk, hova jutottunk. Mindenkit kitartásra kér. Ha fegyelmezettek vagyunk, betartjuk a szabályokat, sikerülni fog. Orbán optimista, de nem azért, mert az adatok változnak, ugyanis nem lát változást. Összességében egyre többen vannak kórházban: úgy tudja, most 9500 körül van ez a szám, de hamarosan elérhetjük a 10 ezret. Igaz, van még másfélszer ennyi ágyunk. Az egészségügy viszont állja majd a sarat a következő hetekben is. Orbán szerint a legnagyobb teljesítményt az átcsoportosított dolgozók adják.

Elkezdték – az egészségügyi és a szociális intézmények mellett – az óvodában és iskolákban dolgozók tesztelését is. Valaki vállalja, valaki nem, de az utóbbi kicsi szám. Az operatív törzs ma reggel eldöntötte, a jövő héten megindítják a tesztelés második körét.

A medikusok védőfelszerelése Orbán szerint rendben van, legalábbis, amit ő tegnap tapasztalt, aszerint igen. Az egész légkör bajtársias és szeretetteljes.

Vakcina

Az oltási tervet már hetekkel ezelőtt kidolgozták. Ha van elegendő vakcina és az emberek jelentkeznek rá (mert ez szigorúan önkéntes), 13 ezer helyszínt jelöltek ki az oltásra. A másik oltási szakasz december-januárban indul. Az első körben kevesebb vakcina érkezik, mint ahányan be akarják oltatni magukat. Orbán most is hangsúlyozta, hogy elsőbbséget élveznek az egészségügyi dolgozók.

Azt is elmondta, hogy – a torlódás elkerülése érdekében – elindítanak egy regisztrációt az oltásra. Interneten, illetve levélben történő regisztrációs lehetőségről van szó, tehát már most fel lehet iratkozni az oltásra.

Advent

Az operatív törzs már elkezdett ezzel foglalkozni. A nyugat-európai tapasztalatokat nézve nagy vita van, hogy mi legyen a sízéssel. Van akik zárnának, van akik mentenék a szezont. Orbán arra biztat mindenkit, ne foglaljanak utazást. Magyarországon olyan szabályok lesznek, amik nem teszik lehetővé, hogy szigorú karanténkötelezettség nélkül turisztikai célból utazgassanak. Mert a síelések voltak az első hullámban is a fertőzés terjedésének kiemelkedő okai. Csehországban ebből lett a legnagyobb baj tavasszal.

Az operatív törzs egyelőre nem tudja megmondani, milyen szabályok szerint kell élni a karácsonyi ünnepek és újév idején. Szívük szerint szeretnék, ha mindenki találkozhatna. De hogy erre van-e esély, azt csak 8-10 nap múlva lehet megmondani.

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?