Belföld, Hírek

Orbán Merkelnek: Amit kérsz tőlem, az öngyilkosság

Múlt hétfőn a magyar és lengyel politikai vétó bemondásának napján a Karmelita kolostorban készített interjút a német Die Zeit magazin Orbán Viktorral. Az interjú ma jelent meg, a Portfolió szemléjéből pedig kiderül, hogy éppen két órával előtte küldött el egy levelet Orbán Viktor Angela Merkel német kancellárnak, melyben az szerepelt, hogy vétózni fog.

 

 

 




 

A megelőző napokban egyébként volt egy videókonferenciás egyeztetésük is az EU-s költségvetés és jogállamisági ügyekről, ahol Orbán azt mondta Merkelnek, hogy

amit kérsz tőlem, Angela, az öngyilkosság.

Azt viszont nem árulta el a miniszterelnök, hogy a kancellár melyik felvetésére válaszolta ezt.

Orbán az interjúban arról is beszélt, hogy nem érti, miért térnek el a tagállamok a nyári alkutól. A miniszterelnök értelmezése szerint az Európai Parlament nyomására a német soros elnökség aktív támogatásával eltért az uniós közösség attól a megállapodástól, amiről júliusban megegyeztek a maratoni EU-csúcson. Érvelésük szerint a 7-es cikk szerinti eljárással nem lehet párhuzamos mechanizmust létrehozni, vagy ha igen, akkor ahhoz előbb módosítani kell az alapszerződést, amihez viszont egyhangúság kell, márpedig az nincs meg és nem is kérték ki az EU vezetői mindenki véleményét erről.

Orbán a portfolio.hu cikke szerint azt is elmondta az interjúban, hogy csak az uniós költségvetés védelmével összefüggő dimenzióban kell érteni a jogállamisági kereteket, nem pedig széles értelemben vett jogállamisági mechanizmusra adtak felhatalmazást akkor a vezetők.

Orbán azt is elmondta, hogy ő csak az uniós alapszerződés betartását akarja, a németek viszont rá akarják kényszeríteni valamire, amiről nem született megállapodás a nyári EU-csúcson. Úgy fogalmazott, hogy

 a magyar kép az, hogy mi állunk, a német vonat pedig felénk száguld és le akar tolni minket a pályáról.

Orbán arra a felvetésre, hogy a magyarok és a lengyelek a költségvetési vétóval gyakorlatilag politikai atombombákat dobtak le azzal vágott vissza, hogy: „ha a németek csináltak volna ilyet, az számítana atombombának, a magyar lépés csak kézigránátnak számít”.

 

 

 

forrás: 24.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?