Életmód, Érdekes

9 hétköznapi dolog, aminek kevesek által ismert, rejtett funkciója van

Gyakran megszokásból használjuk a dolgokat, és éppen ebből kifolyólag nagyon felületesen kezeljük őket. Fel sem tűnik például, hogy mennyit változtak az évek alatt az autók távirányítójának funkciói, vagy hogy milyen más, kellemes funkciókkal bővítették ki a mindennapi tárgyainkat az évek során.

 

 

 

9 Autó kulcs/távirányító

bf399d55b6980fb24c39dbfdb9

Néhány autógyártó olyan alapértelmezett funkcióval ruházza fel a távirányítóit, mely lehetővé teszi a belső tér gyors szellőztetését. Ehhez egyszerűen néhány másodpercen keresztül lenyomva kell tartani az ajtónyitó gombot, melynek hatására az összes ablak egyszerre lesüllyed. Természetesen csak az elektromos ablakú autóknál működik ez a trükk, az ablakok felhúzása pedig az ajtózáró gomb folyamatos nyomásával lehetséges.

8 Matricák a zöldségeken és gyümölcsökön

Gyumolcskod

Néhány gyümölcsön és zöldségen olykor igenis lényeges információk láthatók a matricákon. A négy számjegyű kóddal ellátott termékek például jelzi, hogy az adott zöldséget vagy gyümölcsöt természetes úton termesztették. Az ötjegyű kód, melynek első számjegye a 9 a szervetlen eredetre utal. A nyolc számjegyű kód a géntechnológia alkalmazását jelzi.

7 Kutikula

80069e58f4a008448bb0aa2b2e

A kutikula, amitől esztétikai okokból gyakran megszabadulnak az emberek, valójában fontos szerepet játszik be, mivel egyfajta ragasztóként zárja le a bőr és köröm közötti vonalat, megakadályozva ezzel, hogy bejussanak oda a baktériumok. Éppen ezért továbbra is heves vitákat szokott okozni a manikűrösök között, hogy jó ötlet-e eltávolítani ezt a részt, mivel szélsőséges esetben ez akár a köröm megbetegedésével is végződhet.

6 Mélyedés a csészék alján

Kavescsesze melyedes

Igen, mint kiderült, ez sem véletlen: az ilyen mélyedések ugyanis hozzájárulnak a nedves felületeken történő csúszás elleni védelemhez. A nedves asztalra tett csészék esetében például az ilyen mélyedés segít, hogy a csésze az asztalon maradjon, és ne kezdjen el például „lebegni” azon. Mindemellett a mosogatógépben történő mosásnál is fontos szerepet játszik, ugyanis meggátolja, hogy a fejjel lefelé berakott csészék alján megálljon a víz.

5 Fa ruhafogasok

608366521aa162ea585fa4e367

A modern világban a fa ruhafogasokat inkább a divatosság miatt választja az ember, kezdetben azonban alapvető hasznuk is volt a műanyag vagy fém fogasokkal szemben, mégpedig az, hogy az előállításukhoz használt fa (főleg cédrus) szaga segített távol tartani a rovarokat, amik szívesen fészkelték be magukat a szőrme és gyapjú ruhákba.

4 Gyömbér

3a61b95519bfef4c5d043c28f9

Manapság már inkább azért eszik a gyömbért az emberek a sushi mellé, hogy ezáltal fokozzák az ízélményt, de ez nem volt mindig így. Kezdetben a gyömbérre azért volt szükség, hogy két eltérő sushi tekercs között megtisztítsa az ember száját az ízektől, ezáltal még élvezetesebbé téve a következő fogást.

 

 

 

 

 

3 Indikátorok a gumiabroncsokon

Gumiabroncs indikator

A futófelület barázdáiban elhelyezett dudoroknak fontos szerepük van, mivel ezek egyfajta indikátorok, amik segítségével nyomon követhető a gumi kopásának mértéke. Ha a futófelület és és az indikátorok egyforma méretűvé válnak, a gumikat azonnal cserélni kell.

2 Kék sörték a fogkeféken

Kek sortek fogkefe

A fogkefék többszínű sörtéi valójában nem csak marketingcélokat szolgálnak. A legtöbb esetben azért használnak színes sörtéket, különösen kéket, hogy a megkopott színük egyértelműen jelezze a használójuknak, hogy ideje lecserélni őket egy újra. Magyarán szólva ezek is egyfajta indikátorként funkcionálnak.

1 Mikrohullámú sütő hangja

Mikro hangja

Mint kiderült, a mikrohullámú sütők egyes modelljeinél akkor is kikapcsolható a csipogó hang, ha erre nincsen külön gomb a készüléken. Az internetezők tanácsai szerint ehhez csak annyit kell tenni, hogy néhány másodpercen keresztül nyomva kell tartani a 2-es gombot. Más készülékeknél ezt a funkciót közvetlenül a beállításokban találjuk.

Bónusz: a zakók alsó gombja.

Bizonyára észrevetted már, hogy az úriemberek ritkán gombolnak be minden gombot a zakójukon, mivel az etikett is ezt írja elő, azzal azonban már kevesen vannak tisztában, hogy pontosan miért. Mint kiderült, ez a hagyomány VII. Eduárd brit király idejére nyúlik vissza. Eduárd már herceg korában is túlsúlyban szenvedett, ezért nem tudott alkalmazkodni az akkori divatirányzatokhoz. Eduárd erre azt találta ki, hogy mellőzni kezdi az alsó gomb begombolását, amitől jelentősen kényelmesebben érezte magát a zakókban és kabátokban.

Később ezt a brit bíróság emberei is észrevették, akik a tiszteletük jelenként utánozni kezdték a herceget, majd szépen lassan az egész ország átvette ezt a szokást, ma pedig már az illemszabály is azt írja elő, hogy sosem szabad begombolni a zakók alsó gombját.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?