Belföld, Hírek

Az operatív törzs legfrissebb tájékoztatása – Majkáról is beszélt Müller Cecília: ezért engedték haza pozitív teszttel

Pénteken, illetve nagyrészt hétfőn megindult az országos, célzott tesztelés a bölcsődei, óvodai dolgozók, pedagógusok, szociális intézmények dolgozói és egészségügyi dolgozók körében. Közben újra bevezették a vásárlási idősávot. Az operatív törzs kedden megtartotta tájékoztatóját a legfrissebb információkról.

 

 

 




 

Fontos:

  • Holnap, vagyis szerdán, a kormányülés után mindenki megtudhatja, milyen új döntések születtek.

Az eseményeket itt videón is követheti:

Log into Facebook

null


 

A tájékoztatón elhangzott:

Kiss Róbert

Mától hatályba lépett az idősek vásárlási idősávjáról szóló jogszabály. Hétköznap 9-11, hétvégén 8-10 óra között csak 65 év felettiek léphetnek be élelmiszerüzletbe, drogériába, gyógyszertárakba, fiatalabbak nem. Viszont az idősek más időpontokban is mehetnek boltba. A szabály betartatásáról az üzlet üzemeltetőjének vagy alkalmazottainak kell gondoskodniuk. Aki az idősek sávjában megy be az üzletbe, és 65 év alatti, azt el kell küldeni a boltból, ha nem megy el, rendőrt kell hívni. Ha nem tartatják be a boltban a szabályokat, a rendőrség eljárást indíthat.

Maszkviselési szabályok megszegése miatt 292 ember ellen intézkedtek a rendőrök. 260 ember ellen azért, mert olyan közterületen tartózkodtak maszk nélkül, ahol az önkormányzat azt kötelezővé tette.

Tegnap 34 ember szegte meg tömegközlekedési eszközön a maszkviselés szabályait. Vendéglátó üzletekben azt is tapasztalták, hogy megszegik a nyitva tartás tilalmát. Emiatt 2 helyet bezártak ideiglenesen, ezzel 73-ra emelkedett a bezárt üzletek száma, amióta a szabályt meghozták.

Makón egy nyitva tartó sörözőt találtak a rendőrök, vendégekkel, így a helyet 31 napra bezárták. Keleméren egy presszóban azt látták, hogy az üzemeltető játékversenyt szervezett és ott szeszesitalt szolgáltak fel. Ezt a helyet is bezárták.

  • 324 ember szegte meg a kijárási korlátozásokat az elmúlt napon.
  • A tranzitálási szabályok megszegői ellen 41 intézkedést kellett végrehajtani.
  • 41557 ember van hatósági házi karanténban.
Müller Cecília

A tisztifőorvos a járványügyi adatokat ismertette, ennek részletei itt.

133853 aktív fertőzött beteg van az országban. Budapest és Pest megye a legérintettebb. A települések 91 százalékában van igazolt fertőzött személy, ami nem jelenti azt, hogy a többi településen nem lehetnek fertőzöttek.

Budapest és Pest megye után Győr-Moson-Sopron megye a legfertőzöttebb. Tolna megye a legkevésbé fertőzött terület.

Az egyes megyék között jelentős különbségek vannak. Ehhez a lakosság sűrűsége is hozzájárul, de más tényezők is.

Az elmúlt napon 100 feletti elhunytat regisztráltak, összesen 117-et. Az életkori skála széles: 33 évtől 101 éves korig terjed. A legtöbbjüknél több krónikus vagy súlyos megbetegedés is fellelhető volt.

7598 ember van kórházban koronavírussal, 638-an közülük lélegeztetőgépen vannak. Ezek a számok enyhén emelkedő tendenciát mutatnak, de talán már nem exponenciális mértékben.

Zajlanak a célzott tesztelések bölcsődékben, óvodákban, iskolákban, egészségügyben dolgozók között. A tesztelési lehetőség az intézmények bármely dolgozója számára biztosított.

A tisztifőorvos felhívta a figyelmet, ha tehetik, az idősek ne menjenek sehova, ha lehet, a hozzátartozóik vásároljanak be helyettük. Ha mégis mennek vásárolni, azt a kijelölt idősávban tegyék.

Így értékelik az antigén gyorsteszteket: két csík van rajta, általában az egyik C-betűvel van jelölve, ez a kontroll csík, a T-betűs maga a teszt. Ha mindkettő elszíneződik, akkor az eredmény pozitív. Ha a C-betűs vonal nem színeződik el, vagy egyik csíkon sincs elszíneződés, akkor szintén nem értékelhető a teszt, meg kell ismételni. Ha a C-vonal elszíneződik, a másik nem, akkor a teszt negatív.

Zajlanak a szennyvíz-vizsgálatok is, amelyekből arra következtetnek, hogy mennyire terjed a vírus. A magyar tapasztalatok és módszertan iránt már külföldről is érdeklődnek. Igazolódott a tény, hogy a szennyvízben mért vírusörökítőanyag mennyisége egyértelműen mutatja a várható fertőződések számát. Ez 4-5 nap múlva jelentkezik a valóságban, vagyis tudni lehet, hogy a 47. hét mérései alapján a következő nagyjából egy héten hol nő a fertőzöttek száma.

Békéscsaba, Miskolc, Nyíregyháza, Salgótarján, Székesfehérvár: itt emelkedett a szennyvízben a vírus alkotóelemének jelenléte, ezekben a városokban egy héten belül a fertőzöttek száma is emelkedik majd.

Kecskeméten és Szolnokon kicsit csökkenő tendenciát mértek.

 




 

 

Kérdésekre adott válaszok

Mit mutatnak a pedagógusok tesztelésének első eredményei? Válasz: Egy-egy intézményben nem csak a pedagógusokra, hanem az összes dolgozóra vonatkozik a tesztelési lehetőség. Az összegzést hetente tervezik közzétenni.

Majka hazatérhetett, de ta esztje még pozitív. Válasz: Müller Cecília azt mondta, szívből örül, hogy az énekes hazatérhetett, (A kérdésben nem hangzott el Majka neve, csak annyi, hogy egy énekes, de a célzás egyértelmű, hiszen ő térhetett haza tegnap.) Hozzátette: ő jelképévé vált annak, milyen megfeszített munkát végeznek az egészségügyi dolgozók. A lényeg, hogy azt, akinek az állapota már nem teszi szükségessé, hogy kórházban maradjon, hazaengedik. Pozitivitása, vírusürítése még fennállhat. Előfordulhat, hogy a beteg hosszasan is pozitív marad, de fizikailag már meggyógyult. Számos esetben előfordul, hogy egy pozitív és egy negatív lelet születik. Könnyebb betegséglefolyás esetén három tünetmentes nap után, egyben a megfertőzéstől számított 10 nap elteltével a beteg felszabadítható, ha tünetmentes valóban, mert ennyi nap után már a WHO szerint sem ürít vírust. A súlyosabb lefolyású eseteknél – a kezelőorvos ítéletével egyetértésben – a 21. napon egészségesnek minősül a páciens, ha más egyéb betegsége nem gátolja ezt. A PCR-teszt a diagnózis felállítását segíti, de a beteg „felszabadítását” ebben a többhetes időszakban már nem befolyásolja.

Miért nem kötelező a bölcsődei, óvodai dolgozók és pedagógusok számára a tesztelést? Válasz: Nem gondoljuk, hogy kötelezővé kel tenni a tesztelést, ez egy lehetőség, egyéni döntés kérdése – mondta Müller Cecília. Lehetőséget kínálnak annak felfedésére, hogy valaki hordozza-e a betegséget. Éppen úgy, akár egy népegészségügyi szűrővizsgálat esetében, de kérik, hogy éljenek vele. A kötelezőség egy teljesen más helyzetre vonatkozik – tette hozzá.

A mostani számok ismeretében elegendő a mostani intézkedések fenntartása,a vagy szükséges szigorítani? Válasz: A számadatokon túl számos elemzés születik. A változásokat mindenki a saját szakterületén nyomon követi. Fontos a döntések meghozatalánál az egészségügyi ellátórendszer terhelése is, de más szempontok is. Az operatív törzs megfogalmazza a javaslatait, a kormány pedig dönt. A szerdai kormányülésen ismét felülvizsgálják a helyzetet, így holnap mindenki megtudja, milyen döntések születtek.

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?