Hírek

Háború: betámadta Orbán Viktort Soros György – Ellenállásra buzdít a magyar–amerikai milliárdos

A magyar és a lengyel kormánnyal való szembeszegülésre buzdította az Európai Unió tagállamait a jogállami kérdések ügyében Soros György (90) egy most közreadott írásában.

 

 

 




 

„Elkötelezett támogatója vagyok a nyílt társadalomra és jogállamra épülő Európai Uniónak. Mint magyar zsidó származású ember, különösen aggódom Magyarországért, ahol már több mint harminc éve aktívan támogatom is ezeket az értékeket – írta a milliárdos a Project Syndicate portálon.

Mint ismert, az EU bizonyos jogállami feltételek kifizetéséhez kötné a következő hét éves költségvetés összesen 1,15 billió (!) eurónyi kifizetéseit, valamint a 750 milliárd eurós uniós segélyalap szétosztását. A magyar és a lengyel kormány szerint azonban az EU csupán zsarolni próbálja e két országot olyan szerintük nehezen definiálható fogalmak segítségével, mint a „jogállam”. Mindezt azért, hogy visszatarthassanak EU-s pénzeket, ha nem értenek egyet például a menekültkérdés ügyébenMagyarország és Lengyelország ezért a héten emelte a tétet, és megvétózta az EU-s költségvetést.

Soros György erre írta azt, hogy az Európai Uniónak most nem szabad meghátrálnia. Szerinte Orbán Viktort és a lengyel kormányt „nem a jogállamiság elvont fogalma” izgatja, hanem attól tartanak, hogy az EU új törekvése „gyakorlati akadálya lesz mindannak a személyes és politikai korrupciónak, amelynek részesei”.

– A vétó nem más, mint két szabálysértő kétségbeesett hazárdjátéka – fogalmazott Soros, aki szerint a két vezető pontosan tudja, hogy „égbekiáltó módon” megsértik a jogállami követelményeket, „de nem akarják megfizetni ennek az árát”.

Soros nem válogatta meg a szavait, amikor külön kitért a magyar állapotokra. Szerinte Orbán kifejezetten e célból működtetett rendszere „hülyére lopta” az országot, családja és barátai meggazdagodásának mértékét „még megbecsülni is nehéz”. Kitért arra, hogy 2,8 milliárd dollár (854 milliárd forint) állami vagyon került olyan magánalapítványokba, amelyeket Soros szerint közvetve Orbán irányít, és amelyek a friss alkotmánymódosítás óta már nem számítanak közpénznek.

Soros György szerint Orbán Viktor „kétségbeesett hazárdjátékba” kezdett / Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan

 

 

 

Soros kitért arra is, hogy a tavalyi önkormányzati választásokon elért ellenzéki sikerek óta a kormány „minden eszközzel igyekszik megfosztani Budapestet pénzügyi forrásaitól”, és nem engedi azt sem, hogy hitelt vegyen fel. Felhívásban Soros megemlítette, hogy a járványügyi veszélyhelyzet örve alatt a kormány ismét igazított egyet a választási törvényen, véleménye szerint korlátozva politikai ellenfeleinek esélyeit.

– Csak az Európai Uniós segíthet – írta zárásul Soros, aki szerint azokban az országokban, ahol sérül a demokrácia, az EU-s forrásokat elsősorban a helyi önkormányzatoknak kell eljuttatni, nem a nemzeti kormányoknak.

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?