Hírek, Külföld

A holland szélsőjobb szerint Orbán egy igazi hős, hogy megvétózta az EU-s költségvetést

Az elmúlt pár napban a magyar kormány megvétózta a 2021-2027-es uniós költségvetést. Orbán Viktornak ezen döntéséhez különböző módon viszonyulnak a pártok Hollandiában.

 

 

 

 




 

Mark Rutte, az ország miniszterelnöke szerint a jogállamisági kompromisszum a minimum, amiből nem engedhetünk. Ezzel szemben Geert Wilders – aki híresen szélső jobboldali – dicsőíti Orbán Viktort, amiért megvétózta az uniós költségvetést.

A holland miniszterelnök hangsúlyozta, hogy nem hajlandó újra vitát nyitni sem a költségvetési megállapodásról, sem a jogállamisági feltételrendszerről.

Egyelőre a bejelentett vétóval a soros elnökségnek, az Európai Parlamentnek és az Európai Bizottságnak kell foglalkozni. Majd, ha nem sikerül megoldaniuk a problémát, akkor az állam- és kormányfők elé kerül az eset.

Mark Ruttenak elege van a magyar és lengyel kormányokból. Úgy véli el kell fogadniuk a kialakult helyzetet, ellenkező esetben ki kell maradniuk úgy a hétéves költségvetésből, mint a helyreállítási alapból. “Ebben a pillanatban azonban ez már egy kormányközi unió lesz” – írja a hvg.hu

A három ország egymáshoz való viszonyát, és kompromisszum képességét szemlélteti ez a kis történet, amit Rutte idézett fel: legutóbb három órát töltött azzal, hogy a magyar és a lengyel miniszterelnök miatt kompromisszumot találjon annak érdekében, hogy a nemek közötti egyenlőség kifejezés egy Afrikáról szóló szövegbe bekerüljön.

Nem mindenki ért egyet a holland miniszterelnök meglátásaival. Például Geert Wilders, szélső jobboldali politikus, aki a parlamenti jegyzőkönyv szerint az uniós költségvetést őrült tervként aposztrofálta, „amely szerint 100 milliárd holland eurót adnak Brüsszelnek a költségvetésbe, amit kifizetnek Dél-Európának, Orbán úr megvétózta. Milyen hatalmas hős az az ember!”

Erre Rutte rögtön és frappánsan reagált is: Kiderült tehát, hogy példát kell vennem Orbán úrról, tehát korlátoznom kell a melegek jogait Hollandiában, korlátoznom kell a sajtószabadságot Hollandiában, korlátoznom kell a kis pártok jogát a választásokon való részvételre. Örülök, hogy nem hasonlítok arra az emberre!

Azonban a szűklátókörű Wilders nem tántorították el a holland miniszterelnök szavai sem az álláspontjától: „Bár lenne olyan miniszterelnökünk itt Hollandiában, mint Orbán úr!”

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?