Belföld, Hírek

Kijárási tilalom: A rendőrök nem űznek sportot a bírságolásból

Elsőre elképesztő számnak tűnik, hogy 901 állampolgárral szemben intézkedett a rendőrség a maszkviselés elmulasztása miatt, de ez egy országos adat.

 

 

 




 

Ez a szám lehetne jóval magasabb is, hiszen egyszerre két kollégánkat szólították fel az Óbudán, hogy azonnal kapják elő a zsebükben lévő maszkot, mert a helyi rendelet előírja. Mivel azonnal eleget tettek a figyelmeztetésnek és felhúzták a – rendőrségi nyelven – védelmi eszközt, egyszerű, szóbeli figyelmeztetéssel megúszták a szabályszegést.

Az Index rengeteg olyan jellegű kérdést kapott, hogy mi történik, ha 500 helyett, véletlenül 600 méterre sétáltatom a kutyát, de van rajtam maszk. Vagy akkor, ha a térkép szerint nem a leggyorsabb útvonalon mentem haza. Megkerestük az ORFK-t, hogy a kisebb kihágások esetén mérlegelnek-e az intézkedő rendőrök:

A rendőr az intézkedések alkalmával minden rendelkezésre álló körülményt vizsgál, és amennyiben szabálytalanságot tapasztal, figyelmeztetést alkalmaz, helyszíni bírságot szab ki, vagy feljelentést tesz

– ez magyarra lefordítva, és olvasói tapasztalataink alapján azt jelenti, hogy ilyen esetekben megállíthatják az embert, hogy igazoltassák, de ha akaratlanul sérti meg szabályokat, és van oka az éjszakai utcán tartózkodásának, megússza a bírságot.

Olvasóink és kollégáink, akik esetenként este 10 után indulnak haza a munkából, arról számoltak be, hogy akár Budapesten, akár egy kis településen találkoznak rendőrrel a kihalt utcán, szinte minden esetben megállítják őket, de legtöbbször 1 percen belül lezajlik az igazoltatásnak nevezett procedúra.

 

 

Barátságos intézkedés

Egy Budapest környéki településen lakó munkatársunkat egy olyan esetben ellenőrizték az egyenruhások, amikor úgy döntött, jó pár megállóval korábban száll le a buszról és gyalog ment hazafelé. Mivel ő volt az egyetlen ember az település főutcáján, értelemszerűen őt is igazoltatták. A rendőrautóból kiszálló járőrök közölték vele, hogy

AZ Ő EGÉSZSÉGÉNEK VÉDELMÉBEN HÚZZÁK MOST FEL A RENDFENNTARTÓK A MASZKOT,

és megkérték, hogy ő is tegye ugyanezt, majd adja át okmányait. Persze nem volt indokolt a gyaloglást választani a pár perces tömegközlekedés helyett, de a munkáltatói igazolás bemutatása után azonnal tovább engedték azzal a kéréssel, hogy minél gyorsabban érjen haza.

Kutyasétáltatásból is lehet bírság

Persze az éjszakai kutya sétáltatásra hozott előírásokat is érdemes betartani, a rendelkezések szerint maximum 500 méterre eltávolodni a lakóhelytől. A hétvégén lekapcsolt öt gazdi, vagy jelentősen túllépte a fél kilométeres szabályt, vagy többi kutyással csoportosultak. Este 8 és hajnali 5 óra között csak egyetlen ember viheti le a kutyát,

HA MÁR KÉT KUTYA SÉTÁLTATÓ TALÁLKOZIK ÉS MEGÁLLNAK BESZÉLGETNI, AZ IS SZÁMÍTHAT CSOPORTOSULÁSNAK.

Így hiába az 500 méter, elvileg bírságolhat a rendőr. A hévégén nyolc embert „kapcsoltak” le emiatt.

A beszámolók és a számok alapján a rendőrök többnyire a szabályok betartását tartják szem előtt, és nem a túlzott büntetések kiosztásával igyekszenek érvényt szerezni a kijárási tilalom szabályainak. A rendelet betartatása annyira leterheli az egyenruhásokat, hogy TEK-es kommandósok járőröznek Budapest belvárosában.

 

 

 

 

forrás: index.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?