Belföld, Hírek

Müller Cecília: ne a kiskapukat keressük, értsük meg a védekezés lényegét

Mint arról a Blikk is beszámolt, péntekre újabb 5097 magyarnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, ezzel 131 887-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 99, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 2883-ra emelkedett.Az operatív törzs szokásos online sajtótájékoztatóján újabb tudnivalókról adott hírt.

 

 

 




 

A tájékoztatót visszanézheti az alábbi videón:

Log into Facebook | Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.


 

A tájékoztatón elhangzott:

Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese megerősítette, hogy életbe lépett a kijárási tilalom és szigorodtak a maszkhasználat szabályai, miszerint mostantól közterületeken is kötelező maszkot hordani. Ez a rendelkezés a 10 ezer fősnél nagyobb települések egyes közterületeire vonatkozik, és a polgármesterek dönthetik el, hol alkalmazzák-e ezt a lehetőséget.

Az elmúlt 24 órában 70 fővel szemben intézkedtek a rendőrök, mert nem tartották be kötelezettségeiket. 327 személy vétett a kijárási szabályok ellen, illetve csoportosult, 170 embert pénzre büntettek, 15 személyt viszont fel kellett jelenteni.

Kiss Róbert elmondta, hogy november 4-én lépett hatályba a kijárási korlátozás, november 10-én pedig hatályba lépett a kijárási tilalom. Az ez alóli mentesülés egyik példája a munkavégzés, amelyet a Kormány.hu oldalról letölthető űrlappal kell igazolni, ezt az igazolást rendőri felszólításra oda kell adni. Azonban a munkáltatónak indokolnia is kell, miért kell a munkavállalónak este 8 és reggel 5 között kint tartózkodnia. Az indoklást tartalmazó igazolásnak a formátuma azonban szabad, a rendőrök azt is elfogadják. November 4. óta összesen 1477 személlyel szemben kellett intézkedni a kijárási korlátozás és a kijárási tilalom figyelmen kívül hagyása miatt.

Kiemelten ellenőrzik továbbra is a vendéglátóüzleteket és bevásárlóüzleteket. Azokban az üzletekben, ahol a dolgozók nem viselték a maszkot a rendőri intézkedéskor, jellemzően 30 napos bezárással éltek a hatóságok. Az elmúlt 24 órában 15 662 helyszíni ellenőrzést végeztek a rendőrök a hatósági házi karantén kapcsán. Az elmúlt napon az elrendelt hatósági házi karanténok száma 5437, így jelenleg 36 166 van elrendelve és érvénybe lépve összesen.

Gál Kristóf ORFK-szóvivő bejelentette, csütörtök este túlterheléses hackertámadás érte a koronavirus.gov.hu portált, amely jelenleg már jól működik. Az érintett hatóságok vizsgálják az esetet.

Ezt követően Müller Cecília országos tisztifőorvos tájékoztatása következett. Közölte, az egészségügyi ellátás teljesítőképessége a határára érkezett. Ismertette a legújabb adatokat, melyek kapcsán elmondta, hogy az elhunyt betegek jellemzően idős korúak, átlagéletkoruk 76 év, és jellemzően volt krónikus alapbetegségük is. Jelenleg 6690 koronavírusost ápolnak kórházban, 518 ember van lélegeztetőgépen.

Müller Cecília hangsúlyozta, hogy a védekezés egyik fontos pontja a lehetséges kontaktok csökkentése, ehhez pedig a maszkviselés az egyik leghatékonyabb módszer. Kéri, hogy azokon a helyeken, ahol nem kötelező maszkot hordani, ott tartsa be mindenki a másfél méteres távolságot és inkább vegyük fel a maszkot.

Továbbra se a kiskapukat keressük, értsük meg a védekezés lényegét” – emelte ki, majd elmondta, eljutott hozzá az a panasz, miszerint a fiatalabb, aktív dolgozók úgy jutnak át az infrakapun munkába menet, hogy lázcsillapítót vesznek be. Mint mondja: ez veszélyezteti a teljes munkahelyi közösséget, könnyen szuperterjesztővé válhatunk. Hozzátette: kórházba továbbra is csak az fog kerülni, akinek ellátásra feltétlenül szüksége van.

Az országos tisztifőorvos azzal folytatta, hogy bővült a tesztkapacitás, a mobil-tesztelőállomások megkezdték a munkájukat. Alapvetően buszok, szűrőbuszok, melyek közül csütörtökön kettő, pénteken négy, a hétvégén hat helyszínen lesznek jelen. Müller Cecília nyomatékosan megkérte, hogy senki ne álljon sorba ezeknél a buszoknál, mert ezeknek a buszoknak a kapacitását az érvényes szabályok alapozzák meg. Hozzátette: csak azok menjenek, akiket a háziorvosuk odautalt, mindenki legyen türelmes, a gyorsteszt eredményére 15-20 percet kell várni.

 

 

 

Ezután a szennyvízvizsgálat eredményeiről számolt be. Országszerte több városban emelkedik jelentősen a szennyvízben a vírus örökítőanyagának jelenlétea 45. héten Kaposváron, Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán, Salgótarjánban, Székesfehérváron és Szolnokon is nőtt a koncentráció. Rátért az infulenza elleni oltásokra is. Mint mondja, újabb influenzaoltás-mennyiség kiszállítása történt meg a háziorvosokhoz. Folyamatosan figyelemmel kísérik az oltóanyag fogyását, a felnőtt oltóanyag 65 százaléka fogyott el korábban, a gyermekoltóanyag 10 százaléka fogyott.

Aki veszélyeztetett csoportba tartozik influenzaszempontból, kérem, éljen a lehetőséggel, a jövő héten lehet jelentkezni a háziorvosnál” – emelte ki Müller Cecília.

Kérdésekre adott válaszok:

Vizsgálják-e az okát, hogy miért van ennyi cukorbeteg 50 év alatt a koronavírusos halottak között? A 2-es típusú cukorbetegséget életmódbeli okok válthatják ki, a detektált felnőttkori cukorbetegségek száma 8-10 százalék. Ez egy népbetegség.

Lehet és érdemes-e nagyobb dózisban szedni a vitaminokat? Ezt a háziorvossal kell egyeztetni.

Ki ellenőrzi a nagyvárosok által meghozott maszkszabályok betartását és mik a szankciók? Magyarországon összesen 147 olyan település van, ahol 10 ezer főnél több lakos van. A hatóságok november 11-től felvették a kapcsolatot ezekkel a helyhatóságokkal. A szabályokat a rendőrség ellenőrzi, besegíthet a honvédség is.

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?