Belföld, Hírek

„Sok-sok halállal találkoztam, de ezt nem lehet megszokni” – megrázó felvételek a nyíregyházi kórház covid-részlegéről

‘Jönnek és itt vannak. És mindenkinek családja van, gyereke van, anyukája, apukája és mégis itt vannak minden nap és bemennek, beöltöznek és csinálják és teszik a dolgukat’ – mondja a munkájukról a osztályvezető ápoló.

 

 

 




 

Országszerte már 6426 beteget ápolnak kórházban, közülük több mint 400-at a nyíregyházi Jósa András kórházban. Jelenleg az országban 486 koronavírusos beteg van lélegezetőgépen, közülük több mint 40-et ápolnak Nyíregyházán. Szűcs Attila osztályvezető szerint ágyból és lélegeztetőgépből is van elég. De mint mondja:

„Fontosnak tartom kihangsúlyozni, a lélegeztetőgép, a monitor önmagában kevés. A legfontosabb az értő szakember jelenléte”.

A Híradó információja szerint a kórházban még van elég orvos és ápoló, de mivel itt a nem koronavírusos betegek ellátását is biztosítani kell, új, kifejezetten Covid-kórházat kellett kijelölni. Ez lett a fehérgyarmati intézmény, ahol most 6 intenzív ágy van és maximum 20 lehet – mert ennél többre nem lesz orvos és ápoló.

A nyíregyházi Covid-osztályon azt mondják: az egészségügyi dolgozókon egyre nagyobb a teher. Magyar Viktória Klára, osztályvezető ápoló szerint:

„Jönnek és itt vannak. És mindenkinek családja van, gyereke van, anyukája, apukája és mégis itt vannak minden nap és bemennek, beöltöznek és csinálják és teszik a dolgukat”.

Tormássi Márton részlegvezető úgy látja:

„Elfogyott az a fajta empátia, ami az egészségüggyel szemben volt. Azt érzem, hogy nem biztos, hogy jól látják a helyzetet, hogy mi is folyik a kórházakban”. Mert bár a koronavírus fertőzötteknek 8-10 százalékánál lesz súlyos a betegség, az intenzív osztályra kerülők közül 10-ből 8-an soha nem mennek haza.

Dr. Szűcs Attila szerint:

„Legnehezebb, amikor ott állsz egy beteg mellett, látod, hogy haldoklik, nem tudod oxigenizálni, kimerültek minden terápiás lehetőségeink. És tudod, hogy nemsokára meg fog halni. Sok sok halállal találkoztam én is, a kollégáim is az elmúlt 30 év alatt, de ezt nem lehet megszokni”.

Müller Cecília országos tisztifőorvos most levélben tájékoztatta a kórházvezetőket, hogy a látogatási tilalom alatt is mindenkinek joga van elbúcsúzni haldokló hozzátartozójától.

 

 

 

 

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója

 

 

 

 

 

 forrás: szeretlekmagyarorszag.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?