Életmód, Érdekes

10 változás a testünkben, ami egyértelműbben mutatja, hogy öregszünk, mint az életkorunk

Gail Saltz pszichológus szerint az öregedéstől való félelem az egyik leggyakoribb fóbia, amiben az emberek szenvednek napjainkban. Tény és való, hogy az életkor haladtával a testünk folyamatosan változik, ám ez nem minden esetben probléma. Bár néhány tulajdonsága megváltozik vagy elvész, sok újat is szerzünk az évek haladtával, ami meglepően pozitívnak mondható. Cikkünkben most összegyűjtöttük azokat a testünkben bekövetkező változásokat, melyek jobban mutatják, hogy öregszünk, mint maga az életkorunk.

 

 

 

10 A fogak érzékenysége lecsökken.

Az évek múlásával a fogaink egyre kevésbé lesznek érzékenyek a hidegre és a melegre. Noha ez meglepően pozitív változásnak tűnik, negatív hatása is lehet, mivel így sokszor észre sem vesszük például, ha kilyukad a fogunk, mivel egyszerűen nem érezzük.

9 Az orr mérete megnő.

A testünk fejlődése 18 éves korunk körül megáll, de néhány testrészünk, például az orrunk, életünk végéig nő. Sőt: az orrunk esetében például a növekedési folyamat 50 éves korunk után felgyorsul.

8 A csípő keskenyebbé válik.

Az évek múlásával a citoszol mennyiség csökken a szervezetben, mely szemmel látható változásokat idéz elő a testben. A nők esetében például keskenyebbé válik a csípő és szélesebbé a derék.


7 A szempillák rövidebbek lesznek.

A szemhéjak nem megfelelő gondozása, pajzsmirigyproblémák és a különféle allergiák azok, amik leggyakrabban befolyásolják a szempillák hosszát és vastagságát. A szempillák azonban az életkorral is változnak. A férfiak és nők nagyjából 44%-a tapasztalja magán, hogy a szempillái rövidebbé válnak az évek haladtával.

6 Növekvő libidó.

A menopauza közeledtével a hormonháztartás felborul. A tudósok úgy vélik, hogy a természet így próbálja meg növelni a szaporodás valószínűségét: a reproduktív funkciók csökkenésével egyenesen arányosan nő a libidó. A pszichológusok szerint ráadásul a nőknél 40 éves koruk környékén kezdődik a szexuális felszabadulás korszaka, amit főképp annak köszönhetnek, hogy ekkorra a gyerekeik már függetlenek, a karrierjük stabil, és a nem kívánt terhességtől való félelem lecsökken.

5 Nő a lábméret

Az ortopédusok szerint az évek előrehaladtával egyre laposabb lesz a lábfej, ami azt jelenti, hogy megnő a szélessége és a hosszúsága. Ez idősebb korban akár 1-2 számot is jelenthet.

4 Eltűnnek a szeplők

Jó hír azoknak, akik nem szeretik a szeplőiket: idővel csökken ezek mérete, illetve teljesen el is tűnhetnek.

 

 

 

 

 

3 Megváltozik az ujjlenyomat

Sokáig azt hitték, hogy az ujjlenyomat egy életen át változatlan marad. Csak 2015-ben végeztek egy tanulmányt, ami során 15.000 ember ujjlenyomatát vetették össze a saját múltbéli ujjlenyomataikkal és kiderült, hogy az évek múltán megváltoznak a papilláris vonalak is.

2 Megváltozik a színek érzékelése

Egy tanulmány során 900, 58 és 102 év közötti embernek vizsgálták meg a látását. Kiderült, hogy ahogy idősödünk, úgy látjuk egyre sárgásabb árnyalatúnak a színeket.

1  Megváltozik az ízlelés

Ennek az a magyarázata, hogy lelassul az ízlelőbimbók megújulási folyamata. Ez általában abban nyilvánul meg, hogy olyan ételek is ízleni kezdenek, amikről régebben ez nem volt elmondható. A férfiak esetében 50, míg a nők esetében 60 év körül kezdenek el megváltozni az étkezési szokások.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?