Belföld, Hírek

Éjfél előtt egy perccel nyújtott be a kormány egy javaslatot, ami átírná a választási törvényt

Éjfél előtt mindössze egy perccel, 23:59-kor nyújtotta be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes azt a törvénymódosítást, amely merőben átírná a választási törvényt.

 

 

 

 


Az új módosítási javaslat szerint pártlistát csak az a párt állíthatna, amely legalább kilenc megyében és a fővárosban, legalább ötven egyéni választókerületben önállóan jelöltet állított – figyelt fel rá a 24.hu.

Ez a szám korábban csak 27 volt, így – amennyiben a törvénymódosítási javaslatot elfogadják – a jövőben a különböző ellenzéki törpepártoknak sokkal nehezebb dolguk lesz, ha külön listát szeretnének állítani. A támogatásokról így szól a javaslat:

(1) Az országgyűlési képviselők általános választásán minden pártlistát állító párt a központi költségvetésből az 5. § szerinti összeg

a) 30%-ával megegyező összegű támogatásra jogosult, ha legalább ötven,

b) 45%-ával megegyező összegű támogatásra jogosult, ha legalább nyolcvan,

c) 60%-ával megegyező összegű támogatásra jogosult, ha minden

egyéni választókerületben jelöltet állított.

Az indoklás szerint a módosításokra azért van szükség, hogy a valós támogatottság nélküli törpepártok ne állíthassanak országos listát a támogatásokért. De olyan javaslatot is tesz, miszerint ne indulhasson olyan ember megyei listán, aki polgármesterjelöltként is indul.

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?