Hírek, Külföld

Joe Biden lett az Amerikai Egyesült Államok új elnöke

Napokig tartó várakozás után végre kiderült: Joe Biden az USA új elnöke.

 

 

 




 

Nagy izgalom övezte az idei amerikai elnökválasztást ugyanis napokon át nagyon szoros volt a verseny a két jelölt, Donald Trump és Joe Biden között. Holott az utolsó négy jelentőségteljes megyéből – Arizona, Nevada, Georgia és Pennsylvania – kezdetben háromban is Donald Trump vezetett, de Bidennek sikerült megfordítania az állást a levélszavazatokkal, köztük Pennsylvaniában is.

Pennsylvania államért 20 elektori szavazat jár, Bidennek pedig csupán 17 szavazatra volt szüksége ahhoz, hogy meglegyen a szükséges 270 szavazata és ő lehessen az új elnök. Bár tartottak attól, hogy Trump Arizonában is átveheti még a vezetést, azonban Pennsylvaniából megérkeztek a majdnem végleges adatok, miszerint Biden nyer az államban, így megszerezve a 20 elektori szavazatot, amivel együtt már 273 szavazata van. A CNN, a BBC és az NBC pedig már be is jelentette: Joe Biden az Amerikai Egyesült Államok 46. elnöke.

Az azonban egyelőre kérdéses, hogy Donald Trump hajlandó lesz-e elismerni a vereségét, ugyanis még nem sokkal ezelőtt azt állította Twitter-oldalán, hogy ő nyerte meg a választást.

Trump több pert is indított a levélszavazatok beszámításával és a szavazatok újraszámolásával kapcsolatban, köztük Georgia államban is. Azonban a CNN megjegyeztenagyon ritka az olyan eset, hogy a szavazatok újraszámolása bármit is változtatna a végeredményen. Így azzal együtt, hogy végre pont kerülhet a napokon keresztül húzódó elnökválasztás végére, egy pereskedő időszak is veszi kezdetét. Georgia államban pedig nagyon valószínű, hogy újra is kell majd számolni a szavazatokat, már nem mintha ez sok mindenen változtatna.

 

 

Joe Biden egyébként a Twitter-oldalán tett közzé egy bejegyzést, amelyben köszönetet mondott az amerikaiknak. Illetve háláját fejezte ki amiatt, hogy őt választották vezetőjüknek.

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?