Belföld, Hírek

Orbán: December 10-én 30-32 ezer koronavírusos lesz kórházban, itt a teljesítőképességünk határa

A miniszterelnök bejelentette, hogy órákon belül döntés születhet a nem sürgős műtétek elhalasztásáról.

 

 

 




 

Riasztó járványhelyzetet vázolt fel Orbán Viktor a Kossuth Rádiónak adott péntek reggeli interjújában: szerintük már december közepe előtt elérheti az egészségügy a teljesítőképessége határát.

A miniszterelnök az operatív törzs reggeli üléséről érkezett a rádióba, és azt mondta, hogy úgy számolnak, november 21-én 2240 intenzív ágyra lesz szükség a koronavírusos betegek ápolásához, december 10-én pedig már duplaennyire, 4480-ra. Ekkor már 30-32 ezer fertőzöttet kezelhetnek kórházban. Orbán szerint körülbelül itt van az egészségügy teljesítőképességének határa.

A jelenlegi állapotokra azt mondta, „a helyzet nehéz, egyes helyeken súlyos, de képesek vagyunk kezelni”. Azt is hozzátette, hogy folyamatosan mérlegelik a további szigorítások lehetőségét.

A kormányfő azt is bejelentette, hogy órákon belül döntés születhet a nem sürgős műtétek elhalasztásáról.

Elmondása szerint ez egy szakmai döntés a járványügyi szakemberek ajánlása alapján, akik „mindig megmondják nekünk, hogy mikor miket érdemes átütemezni”.

Orbán azt mondta, a koronavírusról már mindenkinek van tapasztalata, már nincs olyan, akinek ne lenne érintett ismerőse. Elmondása szerint már csak 700 olyan település van Magyarországon, ahol nincs jelen a járvány.

A miniszterelnök ismertette, hogy a vírus miatt 98 óvodát kellett bezárni, 7 iskolában van rendkívüli szünet, 23 iskolában távoktatás, 78 iskolában pedig digitális és hagyományos oktatás zajlik.

Azt mondta, amíg lehet, szeretnék nyitva tartani az iskolákat.

Orbán arról is beszélt, hogy szerinte hétfő óta többen tartják be a maszkviselés és a védekezés szabályait. Szerinte ez azért van, mert az emberek megértették, hogy ha a helyek nem gondoskodnak a szabályok betartásáról, akkor bezárják azokat.

„Mindent bezárunk, ahol nem tartják be a szabályokat” – jelentette ki.

A miniszterelnök azt is elmagyarázta, miért 90 napra kér felhatalmazást a kormány a rendkívüli jogrendre az Országgyűléstől. Mint mondta, nem azért, mert az ellenzék legutóbb ezt kérte, hanem azért, mert akkor még nem tudták, mikor lesz vége a járványnak, most azonban igen.

Ismét elmondta, hogy a járvány végét szerinte a koronavírus elleni vakcina hozza el, amiről a minap azt mondta, hogy „belátható távolságon belül van”. Most is emlékeztetett arra, hogy Magyarország Kínával, Oroszországgal és Izraellel is egyeztet az oltóanyag vásárlásáról.

 

 

Szerinte egyre jobb hírek érkeznek a vakcináról, ezért már „látjuk az alagút végét”.

A kormányfő a bécsi terrortámadásról is szót ejtett, amely szerinte arra figyelmeztetett, hogy a járványon kívül más is veszélyezteti az európai emberek életét. Ennek kapcsán úgy fogalmazott, Európa jövőjének szempontjából a bevándorlás nem megoldás, hanem maga a probléma forrása.

Az Európai Parlament jogállamisági kritériumrendszerével kapcsolatban azt mondta, a politikai és ideológiai vitáknak nincs itt az ideje, „most baj van”. Szerinte most az lenne a feladat, hogy minél hamarabb eljuttassák a szükséges forrásokat azokhoz az országokhoz, amelyek nagyon komoly bajban vannak, vagyis a déli országokhoz. Orbán szerint Magyarországon rendelkezésre állnak a következő 2 évre szükséges források.

Azt is mondta, hogy „szokva vagyunk” ahhoz, hogy hol, ki, mit mond, meg Soros György tenyeréből etetett újságírók, meg politikusok hol mit mondanak”.

A miniszterelnök úgy véli, a jogállamisági vita nem jogi, hanem politikai vita, ami mögött mindig a migráció húzódik meg.

Az interjú során szóba került az amerikai elnökválasztás is, amelynek még mindig nincs meg az eredménye.

„Ha olyasmik történnének Magyarországon, mint amik most ott, leszakadna az ég” – mondta Orbán, hozzátéve, hogy nem akarja minősíteni az Egyesült Államokat.

Azt is mondta, hogy Donald Trump Magyarország barátja, és „nekünk az a dolgunk, hogy barátokat gyűjtsünk”. Szerinte amióta ő az amerikai elnők, azóta a legjobb a magyar-amerikai kapcsolat. Leszögezte azt is, hogy ő maga mindig is Trump mögött állt.

 

 

 

 

forrás: szeretlekmagyarorszag.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?