Érdekes, Történelem

Három dolog, amin a dollármilliárdos John Rockefeller rengeteg pénzt spórolt

John D. Rockefeller kétségkívül legendás ember volt. Ha ma élne, valószínűleg koldusként tekintene napjaink leggazdagabb embereire, például Bill Gates-re vagy Jeff Bezos-ra. Ő volt a világ első hivatalos dollármilliárdosa, a vagyona mai értékre átszámítva pedig olyan 300-400 milliárd dollár lehetett.

 

 

 

John D. Rockefeller

Vannak, akik csalónak tartják, mások fukarnak, egyesek pedig csodálják a zsenialitását, a kemény munkáját és elhivatottságát. A Rockefeller név mára a „gazdag” szó szinonimájává vált, de kevesen tudják, hogy miért. Mai cikkünkben bemutatjuk a Rockefeller családnak hírnevet szerző férfi spórolási trükkjeit, melyekből egyúttal kiderül, hogy John egyáltalán nem élt olyan nagy lábon, mint azt a vagyona megengedte volna.

John Rockefeller

Ruházat

Megszokhattuk már, hogy a gazdagok drága ékszereket és fényűző ruhákat viselnek, nem? John ehhez képest meglehetősen szerényen öltözött, a ruháin keletkező lyukakat gyakran foltoztatta. Nem mindig vette figyelembe a társadalmi fogadásokon elvárt dresscode-ot, mivel meggyőződése volt, hogy semmit sem számít, hogyan öltözik egy ember.

Rockefeller

Érdekes módon Rockefeller nem hagyta, hogy a rokonait megrontsa a pénz. Gyermekeit munkára szoktatta, spórolásra és takarékosságra ösztönözte, vagyona ellenére pedig fia még a sorkatonaságot sem kerülhette el. John homár helyett kenyérrel és tejjel lakmározott, valamint sok pénzt spórolt azzal, hogy nem költött cigarettára és alkoholra – mint más gazdagok ekkoriban.

John D. Rockefeller élete


Nem szórta két kézzel a pénzt

Partik, ünnepségek, bankettek? John D. Rockefeller (1839-1937) számára ez olyan volt, mintha 100 dolláros bankjegyeket égetne. John nem látta értelmét a magamutogatásnak, ezért még a saját esküvőjén is spórolt. Gyermekeinek születésnapjai nem tértek el különösebben az átlagos hétköznapoktól, bár a férfi akár egész Disneylandet megvásárolhatta volna számukra. (ez persze csak hasonlat, a Disneyland ugyanis 1955-ben nyitott meg)

John D. Rockefeller házasság

John Rockefeller egész életében arról álmodott, hogy 100 ezer dollárt keres és 100 évig él majd. Ennek ellenére 192 milliárd dollárt keresett, viszont élete 97. életévében elhunyt. Sajnos ilyen ez, nem minden álom válik valóra…

John D. Rockefeller érdekességek

Szobalányok

John igazi munkamániás volt. Nagyon gyakran reggel hatkor kezdődött a munkanapja és csak tízkor ért véget. 60 éves koráig mindent maga csinált, és csak a nyugdíjba vonulása után kezdett el másokat, helyetteseket megbízni az ügyei rendezésével. Hasonlóan volt a szobalányokkal is, akikből bár egy hadsereget is felvehetett volna, mégsem alkalmazott egyet sem, mivel nem akart fizetni nekik ezért.

John D. Rockefeller története

Ebből adódóan a hatalmas házuk minden gondja a feleségére és gyermekeire nehezedett. Bár voltak asszisztenseik, ezek az emberek ritkán vettek részt a házimunkában. John felesége, Laura Spelman szintén takarékos asszony volt. Amikor John nagylelkűen felajánlotta a gyermekeinek, hogy kapnak egy-egy kerékpárt, a nő ragaszkodott hozzá, hogy csak egyet vásároljanak, és azt használják közösen. Ezzel a gyerekek majd megtanulnak osztozkodni – magyarázta az asszony.

Rockefeller élete

A napnál is világosabb tehát, hogy a híres Rockefeller egyáltalán nem élt olyan nagy lábon, mint azt a szóbeszéd tartja, ahogy az is, hogy valószínűleg a világ legfukarabb embere volt. Így vagy úgy, valamit nagyon jól csinált, hiszen mai napig a világ egyik leggazdagabb embereként tartják számon a híres amerikai üzletembert és olajmágnást.

Végezetül azért illik megjegyezni, hogy bár magán és családján sokat spórolt, Rockefeller egész életében a fizetésének tizedét (ez végül több, mint 100 millió dollár lett) az egyháznak és orvosi kutatások finanszírozására adományozta. Az ő támogatásának köszönhető például, hogy egy tudóscsoport 1938-ban felfedezte a penicilint.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?