Belföld, Hírek

„Egyre súlyosabb a helyzet” – Összeomolhat az oktatási rendszer a közeljövőben?

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének tagjával beszélgettünk a koronavírusról, az iskolák esetleges bezárásról, valamint a pedagógusok követeléséről.

 

 

 




 

Szigorú intézkedéseket és az iskolák lezárását követelik a járvány miatt. Nem tartják elegendőnek az eddigi lépéseket?

– Nem, mert egyre súlyosabb a helyzet az oktatási intézményekben. Azért követeljük az iskolák bezárását, hogy ne omoljon össze a rendszer, ami pár héten belül bekövetkezhet. Folyamatosan kapjuk az információkat, hogy nagyon sok tanár és diák betegedett meg és hiányzik. Nincsenek meg a biztonságos munkavégzés feltételei.

Mennyi pedagógus, illetve diák kapta el a fertőzést?

– Sajnos, nem lehet tudni, mert nem ad adatot a fenntartó. Azt tudjuk, hogy nagyon nagy a baj, hat-hét halálos áldozatról van már tudomásunk. A hangulat nagyon rossz, a pedagógusok rettegnek, hogy elkaphatják a fertőzést, ami nem csoda, mivel a jelentős részük a veszélyeztetett korosztályba tartozik. Nagyon sokan elmentek táppénzre egy korábbi alapbetegségükkel, így helyettesíteni kell őket.

Mennyire jellemző, hogy digitális oktatást írnak elő, ha sok a fertőzött?

– Az a baj, hogy nem az intézmények dönthetnek erről, hanem – egy nagyon hosszadalmas eljárásban – a tankerület felterjesztése után a minisztérium és a népegészségügyi központ ajánlásával az operatív törzs rendelhet el digitális oktatást. Ez pedig több nap, addig azonban tovább terjedhet a fertőzés az iskolákban és az iskolákból a családokban.

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?