Belföld, Hírek

Nem mentek el a fideszesek a népjóléti bizottság ülésére, ezért Szabó Tímea a folyosón faggatta Müller Cecíliát – videó

Határozatképtelenség miatt berekesztette a testület elnöke az Országgyűlés népjóléti bizottságának keddre összehívott ülését, amelyen a tervezett napirend szerint a koronavírus-járvány elleni védekezéssel kapcsolatos aktuális kérdésekről esett volna szó az operatív törzs képviselőinek részvételével.

 

 

 




 

A bizottsági ülésen a Fidesz-KDNP képviselői nem jelentek meg.

Korózs Lajos, a testület szocialista elnöke az ülés elején közölte: egy hete tett ajánlást a népjóléti bizottság ülésének napirendjére. Felolvasta Selmeczi Gabriella fideszes bizottsági alelnök levelét, amelyben a kormánypárti képviselők egyéb kötelezettségeire hivatkozva azt kérte, a tanácskozást a jövő héten tartsák meg. Korózs Lajos hozzátette: mivel elnökként nem támogatta az ülés elhalasztását, egy újabb levelet kapott kedd délelőtt a kormánypárti képviselőktől, amelyben bejelentették távolmaradásukat.

Korózs Lajos azt mondta, azért kezdeményezte ebben a témában a bizottsági ülést, mert meggyőződése, hogy a jelenlegi járványhelyzetben a magyar társadalomnak hitelt érdemlő tájékoztatásra van szüksége. Véleménye szerint az „kevés, amit naponta a sajtón keresztül tudomásunkra hoznak”.

Korózs Lajos kitért arra, hogy a kormánypárti képviselőktől „csak azt lehet hallani”, hogy az ellenzék nem támogatja a kormány járványügyi intézkedéseit. „Nem tudom, mi az, ami megakadályozta a kormánypárti képviselőket most abban, hogy eljöjjenek a bizottsági ülésre” – mondta, hozzátéve: a most távol maradó képviselők mindegyike részt vett a délelőtti plenáris ülésen, tehát „itt vannak a házban”.

Az MSZP-s politikus szerint a kormánypárti képviselők a saját szavazótáboruknak tartoznak magyarázattal.

A bizottsági ülésen megjelent Müller Cecília országos tisztifőorvos, Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár és Lakatos Tibor dandártábornok, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője.

Fidesz MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a baloldal a kezdetektől nem segíti a járvány elleni védekezést: nem támogatták a veszélyhelyzet meghosszabbítását, nem szavazták meg a koronavírus törvényt, külföldön támadták Magyarországot, ráadásul még kamuvideót is készítettek egy álmentőssel a magyar egészségügy lejáratására.

Felháborítónak tartják továbbá, hogy ennek egyik főszereplője, a szocialista Korózs Lajos máig nem kért bocsánatot és nem távozott a járványüggyel is foglalkozó népjóléti bizottság éléről. Mint írják, amíg nincs a következménye a baloldali botránynak, a Fidesz és a KDNP képviselői távolmaradásukkal fogják megakadályozni, hogy kamuvideós Korózs járványügyi meghallgatást vezessen.

 

 

 

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke ezután a folyosón tett fel Müller Cecília tisztifőorvosnak, amit közzétett Facebook-oldalán. Nem igazán jó a hang a videón, amikről beszélgetnek nagyvonalakban a következő:

  • Szabó első kérdése, hogy miért nem léptek még életbe további korlátozó intézkedések, miközben a koronavírusban elhunytak száma egy hónap alatt a nyolcszorosára nőtt.
  • Müller elmondta, amit már sokszor az operatív törzs tájékoztatón is megtett: a járvány egy dinamikus folyamat, az operatív törzs javaslatokat tesz a kormánynak, a cél az, hogy a döntések mögött széles konszenzus legyen.
  • Szabó rákérdezett Müller személyes véleménye is a szigorításokról, emlékezve arról, hogy a következő hetekben BL-meccseket is tartanak Budapesten a tervek szerint 20 ezer néző előtt, holott Ausztriában már a vendéglátóhelyeket is bezárták. Az erre érkező választ nem lehet érteni, Müller el is köszönt a politikustól, aki a liftig kísérte őt.

Log into Facebook | Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.


 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?