Hírek, Külföld

A román képviselőház ünneppé nyilvánította a trianoni szerződés napját

A román képviselőház kedden másodszor is megszavazta, változatlan formában az államfő által megfontolásra visszaküldött Trianon-törvényt, amely ünnepnappá nyilvánítja június 4-ét, a trianoni szerződés aláírásának napját. A törvényt 175 szavazattal 23 ellenében fogadták el, 85 tartózkodás mellett a 329 tagú képviselőházban.

 

 

 




 

A bukaresti parlament először májusban hagyta jóvá a törvényt, de akkor Klaus Iohannis elnök előbb az alkotmánybírósághoz fordult, ami júliusban elutasította a keresetét, ezt követően az elnök visszaküldte megfontolásra a parlamentnek a jogszabályt, a szenátus pedig másodszor szeptember végén szavazta meg. Az elnök most várhatóan kénytelen lesz kihirdetni a törvényt, amelyet az ellenzéki Szociáldemokrata Párt kezdeményezett, de más román pártok is támogattak.

Felülvizsgálati kérelmében Iohannis azt kifogásolta, hogy a több szakértő és civil szervezet által bírált törvénytervezet autentikus és tartalmas közvita nélkül született, ezért a jogalkotási folyamat újrakezdésére, történészek, kutatók, a civil szféra bevonására kérte fel a parlamentet. Az elnök szerint Romániának EU-tagállamként nyitottnak kell lennie a párbeszédre, éretten kell kezelnie a megosztó témákat, és ebben nagyfokú felelősségük van az állami intézményeknek.

A jogszabály értelmében a kormánynak és a helyi hatóságoknak gondoskodniuk kell arról, hogy június 4-én kitűzzék a köztereken Románia nemzeti lobogóját. A törvény felhatalmazza a hatóságokat, hogy logisztikai vagy költségvetési támogatást nyújtsanak a trianoni szerződés jelentőségét tudatosító rendezvények megszervezéséhez, amelyekről a román közszolgálati médiának is be kell számolnia.

 

 

 

forrás: 24.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?