Érdekes

Leonardo da Vinci híres festményeinek 5 titka

Milyen rejtélyeket rejtenek ennek a legendás mesternek a művei?

 

 

 

5. Hiba a Salvator Mundi festményen

Ha alaposan megvizsgálod a képet, akkor észreveszed, hogy Jézus kezében a gömb átlátszó. De Leonardonak, aki gondosan tanulmányozta az optika törvényeit, tudnia kellett volna, hogy a kristálygömb mögötti háttér nem jelenhet meg így. A háttérnek nagyobbnak és életlennek kellene lennie.

4. Meglepő tény Az utolsó vacsoráról

Hogyan hasonlíthat ennyire Jézus és Júdás ezen a vásznon? Van egy legenda, miszerint ugyanaz a személy volt a modell Jézus és Júdás alakjához is. Sajnos nem ismeretes, ki volt ez a személy.

A legenda szerint da Vinci egy egyházi kórista személyében találta meg azt az embert, akiről a Jézusát mintázta. Később, amikor a festmény már majdnem elkészült, a mester nem talált senkit Júdás szerepéhez, és ekkor rábukkant egy árokban fekvő részeg emberre. Amikor da Vinci befejezte Júdás képének festését, a modell bevallotta, hogy felismerte a képet, mert 3 évvel ezelőtt modellt állt hozzá Jézusként.

3. Egy másik meglepő tény ’Az utolsó vacsoráról’

Egy másik érdekes részlet ezen a festményen a Júdás melletti felborult sószóró. Lehetséges, hogy ez alátámasztja azt a hitet, hogy a kiömlött só bajhoz vezet, mivel a vászon azt a pillanatot ábrázolja, amikor Jézus azt mondja, hogy az egybegyűltek egyike elárulja őt.

 

2. Egy friss felfedezés Isabella d’Este portréjával kapcsolatban

Az Isabella d’Este portréját nemrégiben találták meg, és a tudósok szerint Leonardo da Vinci műveihez tartozik. Erre egy, a művész által használt pigment és alapozó utal, valamint a nő imázsa, amely hihetetlenül hasonlít Mona Lisa-ra – különös tekintettel a mosolyára.

1. A ’Hölgy hermelinnel’ különböző változatai
 

A ’Hölgy hermelinnel’ című festményt nemrég egy új szkennelési technikával vizsgálták meg, és a tudósokat meglepte az a tény, hogy a festmény nem mindig hermelint ábrázolt. A portrénak legalább két változatát festették ugyanarra a vászonra, mielőtt elnyerte volna a most ismert formáját. Az első változat hermelin nélküli volt, a második pedig teljesen más állatot ábrázolt.

Ezen rejtélyek közül melyik döbbentett meg legjobban? Kérjük, oszd meg velünk kommentben!

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?