Belföld, Hírek

Müller Cecília: eljöhet a pillanat, amikor Magyarországon is drasztikus szigorítás kell

Hétfőtől szigorítunk, mert szigorítani kell – emelte ki vasárnap Nagyvenyimben, a közmédiának nyilatkozva az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezést szolgáló intézkedésekkel kapcsolatban.

 

 

 




 

Müller Cecília elmondta: napról napra nő a koronavírus-fertőzöttek száma, és már második napja csaknem 4 ezer új esetet igazolnak a laboratóriumi vizsgálatok. Ezzel egyenes arányban nő a kórházi kezelésre szorulók száma is.

Felhívta a figyelmet, hogy nem csak a valamilyen alapbetegségben szenvedők, illetve idősek kerülnek középsúlyos, súlyos állapotba. Vannak fiatalabbak is, akiknek immunrendszere úgy reagál a fertőzésre, hogy sürgős ellátásra, kórházi kezelésre van szükségük – mondta.

Kiemelte: mindenkinek van felelőssége ezekben a napokban. Az egyéni felelősség, a közös felelősség, a hatóságok felelőssége – sorolta Müller Cecília. Rendkívül fontosnak mondta, hogy mindenki vegye komolyan a szabályokat, mert így lehet lassítani a járvány lefolyását.

Ha fontos a saját, a szeretteink, a közösségünk és az ország egészsége, akkor most komolyan kell venni a szabályokat

– fogalmazott. Megengedhetetlennek mondta, hogy számos mozgalom és vírustagadók próbálják devalválni a védekezést.

Hétfőtől szigorítunk, mert szigorítani kell

– hangoztatta, kiemelve: a maszkviselés bizonyítottan szinte 80 százalékban megakadályozza a vírus továbbadását. Emlékeztetett arra, hogy a járvány kezdetén az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a betegek számára javasolta a maszk viselését.

Mostanra viszont olyan mértékben elterjedt a vírus, hogy már nem tudni biztosan ki beteg, sokan tünetmentesek. Ezért most mindenkit fertőzőnek tekintenek

– közölte Müller Cecília, hozzátéve: ezért bővítették a kötelező maszkviselési szabályokat.

A tisztifőorvos szerint, ahhoz hogy az életünket élni tudjuk, muszáj bevezetni, betartani és betartatni ezeket a szigorításokat. A rendőrség sokkal szigorúbban kérheti számon a szabályokat és – ha másképp nem megy – büntetni is kell.

Müller Cecília közölte, folyamatosan elemzik a járványügyi helyzetet. Úgy látja, Magyarország lakossága fegyelmezett. Bízik benne, hogy ha mindenki betartja a szabályokat, kerüli a tömeget, a tömegrendezvényeket, akkor nem lesz szükség drasztikus változtatásokra. Megjegyezte ugyanakkor, hogy

Magyarországon is eljöhet a pillanat, amikor jelentős változtatásokra lesz szükség, de ezt szeretnék elkerülni.

 

 

 

forrás: 24.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?