Egészségügyi ötletek, Életmód, Érdekes

13 létfontosságú tipp és trükk, ami egy nap még akár életet is menthet

Mindannyiunk életében bekövetkezhet olyan váratlan szituáció, amikor a pillanat tört része alatt kell meghoznunk egy sok esetben akár élet-halál jelentőségű döntést. Erre felkészülni nem lehet, ám az mindenképpen nagy segítségünkre válhat, ha tisztában vagyunk vele, hogy miként is érdemes ilyenkor dönteni. Az alábbiakban 13 ilyen életveszélyes helyzethez szeretnénk most egy kis rögtönzött útmutatást nyújtani, amire még bármikor szükségünk lehet a jövőben.

 

 

 
 

1 Mit csináljunk, ha fuldoklunk.

Ha fulladozunk, az első és legfontosabb, hogy próbáljunk megnyugodni. Kezdjünk el erősen köhögni, ha pedig ez nem használ, akkor üssük az öklünkkel a köldökünk és a bordáink alja közötti területet. Ha ez sem használ, próbáljunk meg ön-heimlich fogást végezni: tegyük a már említett köldök és borda alatti területet egy szék háttámlájára, (vagy más hasonló tárgyhoz) majd erősen engedjük rá a testünket és ismételjük mindaddig, amíg az idegen tárgy el nem hagyja a légútakat.

2 Hogyan állapítsuk meg a pontos időt a nap állásából.

Ha nincs nálunk óra és mindenképpen szükséges lenne a körülbelüli idő megállapítása, akkor a következő módszert használhatjuk:

  1. Találjunk egy ideális helyet, ahol a nap és a horizont jól látható.
  2. Tegyük össze a kezeinket a képen látható módon.
  3. Számoljuk meg az ujjaink számát a naptól a horizont vonaláig. Minden napnyugta előtti ujj 15 percet jelent, tehát az ujjak számát szorozzuk be 15-el, és így kiszámolhatjuk, hogy körülbelül mennyi lehet az idő.
3 Hogyan állapítsuk meg, ha egy nagy vihar van érkezőben.

Ha nem szeretnénk, hogy meglepetésként érjen bennünket egy hatalmas vihar a kempingezés vagy túrázás közben, akkor a következő előjelek árulkodhatnak az érkező viharról:

  1. A felhők alacsonyan vannak.
  2. A felhők formája változó, szabálytalan.
  3. Ha fölénk érkező felhők egyre sötétebbek.

 

 
 

 

4 Mit csináljunk, ha nem működik a fék az autónkban.

Ha a fékünk felmondja a szolgálatot az első és legfontosabb, hogy ne essünk pánikba és ne hozzuk a frászt az utasainkra. Győződjünk meg róla, hogy mindenki be van kötve a kocsiban, tegyük ki a vészvillogónkat, majd a távolsági fényszórónk és a dudánk segítségével igyekezzünk figyelmeztetni a többi autóst. Ezután…

  • Nyomjunk rá erős és hirtelen mozdulatokkal a fékpedálra, ezzel ugyanis nyomást teremthetünk a fékrendszerben.
  • Tegyük a legkisebb sebességbe az autót, hogy a motorfék lassítani kezdje a gépjárművet.
  • Ha végképp nincs más megoldás, használjuk a kéziféket, de készüljünk rá, hogy az autó azonnal irányíthatatlanná válik majd, ezért próbáljuk ezt meg olyan helyen csinálni, ahol nem veszélyeztetünk másokat.
5 Mit csináljunk, ha valaki követ minket.

Ha úgy érezzük, hogy valaki követ minket, semmiképp se próbáljunk meg konfrontálódni vele, hiszen nem tudhatjuk, hogy milyen fegyver található nála. A legjobb, amit tehetünk, hogy sűrűn lakott területek felé vesszük az irányt, ami lehet egy bár, egy étterem vagy bármi más hasonló, de persze az is megoldás, ha egy közeli rendőrőrs felé vesszük az irányt.6 Hogyan kerüljük el, hogy körbe-körbe járjunk az erdőben.

Ha nem találunk ki egy erdőből, és úgy érezzük, hogy körbe-körbe megyünk, próbáljuk meg az utunkba kerülő fákat egy és ugyanazon oldalról kikerülni. Ha jobbkezesek vagyunk, akkor kerüljük őket a bal oldalról, míg ha balkezesek vagyunk, kerüljük a jobbról. Ez segíteni fog, hogy elkerüljük a körbe-körbe járkálást.

7 Mit tegyünk a szívroham pillanatában.

Ha úgy érezzük, hogy szívrohamunk lesz, azonnal kérjünk meg valakit a környzetünkben, hogy hívjon egy mentőt. Próbáljunk nem pánikolni amíg az orvosok kiérnek, és ha tudjuk, mondjuk el, hogy milyen gyógyszereket szedünk, esetleg érzékenyek vagyunk-e valamire. A mentők kiérkezésig mélyeket lélegezzünk és köhögjünk, ez ugyanis oxigént visz a tüdőnkbe, a köhögés pedig stimulálja a mellkast, ami segít visszanyerni a szívritmust, amíg a mentőautó meg nem érkezik.

Szívrohamot jelző fájdalmak:

 

 
 

 

 

8. Tűzgyújtás óvszer segítségével.

Bár mennyire is furcsán hangzik abban az esetben amennyiben semmilyen tűzgyújtásra alkalmas eszköz nincs nálunk, akár az óvszer is alkalmazható erre a célra. Nem kell mást tenni, csak megtölteni az óvszert vízzel, és a nap felé fordítani, így az egyfajta lencseként funkcionál, akár csak a nagyító. Próbájuk úgy irányítani, hogy a rajta átvilágító nap egy száraz falevél kupacra vagy papírra essen.

9. Túrázás biztonságosan.

Amennyiben úgy döntünk, hogy túrázni indulunk , győződjünk meg arról , hogy néhány közeli barát vagy ismerős , illetve családtag tisztában legyen , azzal hogy mit tervezünk , illetve milyen útvonalon tervezünk haladni. Avassuk be őket a részletekbe legyen szó a tervezett túra hosszáról , a visszatérés időpontjáról és a fontos állomásokról. A legjobb ha a terveinket egyeztetjük egy szakemberrel is , aki el tud látni a szükséges tanácsokkal.

10. Mi a teendő földrengés esetén.

A közhiedelemmel ellentétben földrengés alatt nem tanácsos egy ajtó nyílásban menedéket keresni. Jobb elrejtőzni néhány hatalmas tárgy közelében, vagy egy asztal alatt. Arra ügyeljünk, hogy ezek semmiképp ne zuhanhassanak ránk. Feküdjünk a földre vegyünk fel magzati pozíciót és így várjuk ki a rengés végét.11. Hogyan tudunk biztonságosan kijutni egy nagy tömegből.

Ha egy óriási tömeg közepén találjuk magunkat , ne essünk pánikba. A legbölcsebb ilyenkor, ha megpróbáljuk felvenni a tömeg ritmusát és és haladási irányát. Majd araszolva próbáljunk kijutni. Ha gyermekkel vagyunk, vegyük őt a nyakunkba, a párunk kezét pedig fogjuk meg szorosan, és haladjunk a tömeg széle felé.

12. Elsősegély nyújtás sérülés esetén.

Egy baleset utáni első percek a mentők érkezéséig rendkívül fontosak. A helyes kötés akár meg is mentheti az ember életét. Íme néhány átkötési tipp a különböző helyzetekhez.

A törött végtagokat rögzíteni kell, mielőtt a mentő megérkezne. Vegyünk egy kendőt a csúcsára kössünk csomót! Ezt óvatosan helyezzük a könyökhöz, majd a kendő két végét kössük össze a nyak hátsó részén. Ügyeljünk arra, hogy a kendő a teljes alkart és kezet fedje, így a könyöktől az ujjak végéig. A kéz enyhén emelt helyzetbe legyen.

Ez a fajta kötés térdsérülés esetén hasznos lehet az ízület immobilizálása érdekében. Az ilyen típusú sérülésekhez rugalmas görgős kötést használhat.

 

 

 

 

 

Ez a típusú kötés mellkasi sérülés vagy kulcscsonttörés esetén alkalmazható.

Ezt a típusú kötést nyolcas kötésnek nevezzük . Kisebb ízületek immobilizálására vagy sérülés kezelésére használják.

13. Teendő eszméletvesztés esetén.

Az eszméletvesztés akár néhány másodperc alatt is bekövetkezhet, súlyossága pedig különböző mértékű lehet, azonban minden esetben komoly odafigyelést igényel.

Ha a körülötted lévő ember eszméletét veszti elsőként bizonyosodj meg róla, hogy és lélegzik-e az illető , majd értesítsd a mentőket.

Majd a következőket teheted :

Óvatosan döntsd hátra a személy fejét – a száját kissé nyisd ki. Emelje fel az állát, és hallgasd meg, hogy az illető valóban lélegzik-e. 10 másodpercig ellenőrizd a lélegzetvételét. Térdeljen le a személy mellé, és helyezd őt stabil oldalfekvésbe.
Fontos: ha gerincsérülésre gyanakszol, semmiképpen ne mozgasd meg az illetőt. Óvatosan nyisd ki a száját, anélkül, hogy mozgatnád a nyakát.

 

 

 

 

forrás | forrás►► HA TETSZETT A CIKK, KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! ❤ KÖSZÖNJÜK!
VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?