Belföld, Hírek

Nyolc éve ölette meg a mostohaanyja Szita Bencét – Már 19 éves lenne ez az angyalarcú kisfiú

Sok kegyetlen bűntény és családi tragédia rázta meg az országot az elmúlt évtizedekben, de talán egyik sem hagyott mélyebb nyomot az emberekben, mint Szita Bence (†11) nyolc évvel ezelőtti meggyilkolása.

 

 

 




 

2012. október 29-i eltűnése után egy ország reménykedett benne, hogy a 11 éves kisfiú, Szita Bence talán csak valamerre rosszalkodik, csavarog, de nem esett semmi baja. Ahogy teltek-múltak a napok, a reményt egyre baljósabb sejtelmek váltották fel. Ám arra, ami valójában történt, senki, de senki nem volt felkészülve.

Mikor a nyomozók megtalálták Szita Bence holttestét, már tudták: a fiú gyilkosság áldozata lett. Kis testét borzalmas sebek borították, és egy elhagyatott, erdős részen sebtében ásott sírhantból került elő. Felfogni is nehéz volt, hogy milyen brutális módon és milyen aljas indokkal gyilkolták meg – és hogy haláláért ráadásul mostohaanyja, P. Erika volt a felelős.

Az asszony azért tervelte ki Bence halálát, mert féltékeny volt rá. Úgy gondolta, amíg a fiú él, ő maga a Bence nevelőapjával folytatott szerelmi kapcsolatában csak másodhegedűs lehet. A nevelőapa, Gyöngyi Sándor nem csak hogy értelmetlenül elvesztette imádott nevelt fiát, de még partnerének iszonyatos árulását is fel kellett dolgoznia.

Szita Bence szerető nevelőapja, Gyöngyi Sándor nyolc évvel ezelőtt majdnem mindent elvesztett, ami fontos volt az életében / Fotó: RAS archív
Szita Bence szerető nevelőapja, Gyöngyi Sándor nyolc évvel ezelőtt majdnem mindent elvesztett, ami fontos volt az életében / Fotó: RAS archív

 

 

 

– Gyűlölet és mérhetetlen düh mardossa a szívemet, ahogy az apró darabokból lassan összeáll a kép – mondta akkor Sándor. – Bence imádott, rajongott értem, ahogy én is érte. Erika ezt látta veszélyesnek, attól félt, hogy ő háttérbe szorul. Hogyan is sejthettem volna, hogy egy vadállat rejtőzik ebben a nőben?

Bencét a végzetes napon P. Erika csalta Kaposvárra. Két felfogadott bűntársával, Bogdán Józseffel és Kertész Józseffel egy Sántos melletti erdős részre vitték a fiút, akit ott Bogdán előbb az ásó élével nyakon csapott, majd negyvenszer megszúrta és -vágta egy késsel. A fiú még élt, amikor a Kertész által kikapart sírba temették: halálát az okozott sebek és törések ellenére fulladás okozta.

Szita Bence holttestét másodszor itt, a Toponár melletti erdőben földelték el gyilkosai / Fotó: RAS archív
Szita Bence holttestét másodszor itt, a Toponár melletti erdőben földelték el gyilkosai / Fotó: RAS archív

 




 

Bence eltűnését gyomorforgató színjátékkal maga P. Erika jelentette be a rendőrségnek. Elmondása szerint a kaposvári Tesco parkolójában levő játszótérről tűnt el a kisfiú. A keresés során napokig igyekezett támasza lenni a kétségbeesett nevelőapának, és táplálta benne a reményt.

A gyilkosok úgy buktak le, hogy a gyilkosság napján egy arra járó vadász észrevette a mozgolódást, és feljegyezte P. Erika Fiat Unójának rendszámát. A trió Bence holttestét ezért még hétfő éjjel a Toponárhoz közeli elhagyatott temetőben este el újra.

Szita Bence mindhárom gyilkosára lesújtott a törvény ereje és a sors keze egyaránt - életfogytiglant kaptak, de már egyikük sem él / Fotó: RAS archív
Szita Bence mindhárom gyilkosára lesújtott a törvény ereje és a sors keze egyaránt – életfogytiglant kaptak, de már egyikük sem él / Fotó: RAS archív

 




 

A gyilkosokat végül életfogytig tartó fegyházra ítélte a Pécsi Ítélőtábla, de egyikük sem él már. Előbb, 2017 januárjában P. Erika halt be mellrákjába tököli rabkórházban. Bogdán Józseffel másfél évvel később ugyanott a tüdőrák végzett. Temetését saját családja sem vállalta. A harmadik gyilkos, Kertész József szintén hosszú betegség után tavaly szeptemberben halt meg, ugyancsak Tökölön.

A gyilkosok haláláról szóló hírek Bence gyászoló nevelőapját „végtelenül jó érzéssel” töltötték el.

– Bár a bírósági tárgyalások után viszonylag megnyugtatott, hogy a kiszabható legsúlyosabb büntetést kapták Bence gyilkosai, elégtételt először akkor éreztem, amikor Erika halálhírét hallottam. A Józseffel történtek pedig csak azt bizonyítják: másodszor is meghozta a halálos ítéletet az élet – mondta még Bogdán halála után.

Gyöngyi Sándor, Szita Bence nevelőapja maga is belebetegedett a gyászba, de a gyilkosok korai halála elégtétellel töltötte el /Fotó: RAS-archív
Gyöngyi Sándor, Szita Bence nevelőapja maga is belebetegedett a gyászba, de a gyilkosok korai halála elégtétellel töltötte el /Fotó: RAS-archív

Fájdalmára természetesen ez sem jelentett gyógyírt, nincs nap, hogy ne gondolna Bencére.

– Hiába nem volt az enyém vér szerint, tudom, milyen szülőnek lenni, hiszen a sajátomként neveltem és szerettem. A történtek életem végéig elkísérnek – jegyezte meg Gyöngyi Sándor, aki bele is betegedett a sorscsapásokba.

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?