Belföld, Hírek

Müller Cecília: 276 ápolt közül 214-en fertőződtek meg a Veszprém megyei szociális intézményben

Az országos tiszti főorvos szerint mindenkinek jut influenzaoltás, aki szeretné beoltatni magát.

 

 

 




 

Müller Cecília ismertette az elmúlt 24 óra adatait. Jelenleg 3166 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 263-an vannak lélegeztetőgépen. Kiemelte, hogy a védekezés tervszerűen zajlik, az egészségügy felkészült. Több lépcsőben áll azok rendelkezésére, akik kórházi kezelésre szorulnak. A második vonalban lévő járványkórházak közül (egyetemi klinikák) is néhányan már beléptek a koronavírusos betegek ellátásába. További kihelyezések történtek a fővárosban és vidéken is. Az ellátottak helyét előre eltervezték, így mindenki megkaphatja az ellátást, ha arra szorulna.

Müler Cecília az elhunytakról beszélve tájékoztatott arról az áldozatról, egy 68 éves férfiról, aki a hírek szerint áprilisban hunyt el. A tiszti főorvos sajnálatosnak tartja, hogy ilyen hírekkel kell foglalkozni, ugyanis az illető benne van a hivatalos listában, csak azt nem ellenőrizték le rendesen.

Log into Facebook | Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

A szünet alatt folyik az iskolák fertőtlenítése, több helyen a honvédség is besegít ebbe.

Elmondta, a tesztelési kapacitás is folyamatosan nő, az elmúlt napon 15 596 PCR-tesztet csináltakel, így már 1 millió felett van az elvégzett tesztek száma. Nincs kapacitáskorlát a laboratóriumi vizsgálatokban, mindenkinél elvégezik ezeket a vizsgálatokat.

 

 

73 óvodában van rendkívüli szünet most. A szociális intézményekkel kapcsolatban elmondta, az 1600 intézmény közül 96 érintett, köztük 6 olyan van, ami az első hullámban is az volt. Körülbelül a gondozottak 6 százaléka érintett koronavírusban. Folyamatosan vizsgálják az intézményeket – mondta.

Az influenza elleni oltás iránt nagyon megnőtt az igény a napokban, ami jó hír – folytatta Müller Cecília. Folyamatos az ellátás, pótolják a készleteket, ha elfogy valahol.

Napi 10-15 személy beoltására vállalkoznak a házi orvosok általában. Kétféle vakcinát használnak: az egyiket, a felnőttek részére rendelkezésre álló, 3 komponensű vakcinát itthon gyártják, ami biztonságossá teszi a folyamatos ellátást. Ám a háziorvosok napi 10-15 embert tudnak beoltani, így ez eltarthat egy darabig. A 3 éven aluli gyermek számára import vakcina van, holnapi ezt kiszállítják, méghozzá nagy mennyiségben. A gyermekeknek szánt oltóanyagból 4000 helyett 104 ezer vakcina áll rendelkezésre. A jövő héten meg tudják kezdeni az oltást a gyermekorvosok.

Tegnap mi is írtunk róla, hogy egy Veszprém megyei szociális intézményben egy fertőzési góc alakult ki, több mint 200 fertőzöttel. Müller Cecília most tisztázta: a csabrendeki telephelyéről van szó, ahol elég komoly a helyzet, hiszen a tesztelések után kiderült, hogy a 276 ápolt közül 214-en fertőződtek meg, a 135 gondozóból pedig 55-en.

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?