Életmód, Érdekes

7 népszerű tévhit, amit még ma is gyakran elhisznek az emberek

Fiatalkorunkban mindannyian hallunk olyan tanácsokat és óva intéseket az idősebb korosztálytól, melyeket vakon elhiszünk anélkül, hogy egy percig is megkérdőjeleznénk azok igazát. A gond ezzel csak az, hogy sokan az egész életüket úgy élik le, hogy fogalmuk sincs róla, hogy bizonyos gyerekkorukban tanult dolgok egyszerű mítoszok és tévhitek, melyeknek semmi valóságalapjuk sincs.

 

 

 

1 A nyelv különböző részei különböző ízeket érzékelnek.

A német tudós, D.P Hanig arra a következtetésre jutott a 20. század elején, hogy nyelv részei ún. ízlelő területekre bontható. Eszerint a teória szerint a nyelv hegye az édes ízért, hátulja a keserű ízekért, többi része pedig a savanyú és sós ízek érzékeléséért felelős. A tudósok később éveken át tartó kutatással bebizonyították, hogy Hanig téved, és a nyelv minden része képes minden féle-fajta ízt érzékelni.

De akkor hogyan született ez a mítosz? Kiderült, hogy a Harvard Egyetem pszichológusa, Edwin Boring tévesen fordította le a német Hanig munkáit, aki valójában soha nem is állított hasonlót. A mítosz mégis meglepő gyorsasággal terjedt el a köztudatban.

2 A sörtől sör hasuk nő a férfiaknak.

Széles körben elterjedt tévhit, hogy a sörfogyasztástól a férfiak sörhasat növesztenek, de valójában ez nem igaz. Nem a sör, hanem az azt kísérő egészségtelen étkezés és nasik azok, amik miatt pocakot ereszt egy férfi. Igaz ami igaz, a sör irritálhatja a gyomor-nyálkahártyát, ezáltal fokozott étvágyat eredményezve, szóval ha szigorúan nézzük, akkor végül is van köze a megnövekedett hasmérethez, ám nem úgy, ahogy azt gondolnánk.

3 A kutyák színvakok.

Gyermekkorban a szülők és tanárok mindannyiunknak megtanították, hogy a kutyák színvakok és fekete-fehérben látják a világot, ám ez nem teljesen igaz. Tudósok bebizonyították, hogy a kutyák valójában képesek különbséget tenni a színek közt, ám nem képesek olyan sok színt megkülönböztetni, mint például mi emberek.

4 A sárgarépa evés javítja a látást.

Ez a mítosz egy második világháború idején futtatott propagandának köszönhetőenszületett. A brit hadsereg azt állította, hogy a pilótái ezért képesek éjszaka is tökéletesen látni a sötétben, mert rengeteg sárgarépát fogyasztanak. Valójában a britek persze speciális radarral szerelték fel a vadászgépeket és ez okozta a pilóták éjszakai repülés közben tapasztalt látványos javulását, ám ezt a britek igyekeztek elhallgatni a többi ország elől, ezért a sárgarépára és annak csodálatos hatására fogták a jelenséget.

Ez a mítosz annyira elterjedt az emberek között, hogy a legtöbben még ma is vakon hisznek benne, ami egyébként a mesehős TapsiHapsinak is köszönhető részben, aki állandóan sárgarépát rágcsált.

5 Megfulladhatunk, ha étkezés után – tele hassal – úszunk a tengerben.

Biztosan sokan hallottuk gyerekkorunkban, hogy étkezés után várjunk legalább 30-60 percet, mielőtt a vízbe ugrunk és úszni kezdünk – függetlenül attól, hogy tengerről, tóról vagy szimpla úszómedencéről van szó. A hiedelem szerint, aki megszegi ezt a szabályt, az könnyen gyomorgörcsöt kaphat a vízben, melynek következtében akár meg is fulladhat.

Szerencsére ez nem igaz, legalábbis nincsenek feljegyzések arról, hogy valaki is azért fulladt volna meg úszás közben, mert előtte étkezett. Ettől függetlenül a rögtön evés után történő úszás okozhat kellemetlen érzést a gyomorban, de ez nem veszélyezteti az életünket vagy az egészségünket.

 

 

 

 

6 A borotválástól vastagabbá és sötétebbé válik a szőrzetünk.

Sok tizenéves lánynak mondták és mondják a szülei, hogy ne kezdje el borotválni a lábát, mert a szőr később vastagabban és sötétebben fog visszanőni, de ez nem igaz.

„Nincs bizonyíték erre a jelenségre” – mondta Kurt Stenn biológus, aki idestova 30 éve foglalkozik a szőrszálak tanulmányozásával. Elmondása szerint a borotva egyszerűen levágja a szőrszálak felső, vékony részét, majd a bőr alól felbukkanó szőrszálak valóban vastagabbnak és sötétebbnek tűnnek (eleinte) de ezek valójában ugyanúgy elvékonyodnak, mint a korábban levágott szőrök.

7 Ha kihúzunk egy őszhajszálat, kettő nő vissza helyette.

Bármilyen hihetetlen is, a mai napig sokan hisznek benne, hogyha kitépnek egy őszhajszálat a fejükön, akkor rontanak a helyzeten és két őszhajszál fog visszanőni helyette. Természetesen ez nem igaz, hiszen az ősz hajszálért a megöregedett hajhagyma a felelős, ami a jövőben is csak maximum egy hajszálat tud majd növeszteni magából. Persze nincs kizárva, hogy idővel a többi hajszálunk is megőszül, ám ennek nem az lesz az oka, hogy mi kitéptük-e korábban az őszhajszálunkat vagy sem – mondta Randy Schuller kozmetológus és a The Beauty Brains blog főszerkesztőke.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?