Belföld, Hírek

Hiába romlik a járványhelyzet itthon, egyelőre nincs újabb intézkedés: de mire lesz elég ennyi szigorítás?

Magyarország — „Drámai a helyzet Magyarországon, meredeken emelkedik a járványgörbe” – ezt mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos, ám a kormány mégsem vezet be újabb járványellenes intézkedéseket. Pedig jelenleg Európában nem sok országban rosszabb a helyzet a napi halálozások számát tekintve.

 

 




 

A mai adatok szerint 2316 fővel emelkedett az azonosított fertőzöttek száma hazánkban, illetve 47 krónikus beteg hunyt el, a többezres új napi esetszám egy ideje nem változik. Mégis annyi szigorítást vezettek be ma, hogy a karanténszabályokat megszegőkre 5 ezertől 150 ezer forinting terjedő bírság szabható ki, s egy jogsértő egy nap alatt legfeljebb 600 ezer forintra büntethető. Emellett a karantén szabályain módosítottak.

„Elegendő a maszkviselés a zárt helyeken, a távolságtartás és a gyakori kézmosás, de ezt a három dolgot nagyon komolyan kell venni. Péntek óta a szabadtéri rendezvényeken és gyülekezéseken is fel kell venni maszkot” – jelentette ki a tiszti főorvos az operatív törzs mai tájékoztatóján.

„Szabadtéren nem kell, de ajánlott maszkot húzni. Például a piacokon, mert ott a vásárlók egymás válla felett áthajolva nézegetik a zöldségeket, és így nem tartható a másfél méteres távolság” – figyelmeztetett Müller Cecília. A tiszti főorvos nem tartotta kizártnak, hogy később más óvintézkedésekről döntsenek, ha szükségessé válik.

Közben Európa legtöbb országában nincs ilyen lazaság. A 11,6 milliós lakosú Belgiumban, ahol vasárnap 73-an hunytak el a fertőzésben, bezáratták a kávézókat, a bárokat, az éttermeket, 4 főre korlátozták a gyülekezést, de csak ennyien lehetnek egy családi összejövetelen is.

Olaszországban vasárnap 128 embert ragadott el a koronavírus, este 6-kor bezárnak az éttermek, a bárok, a presszók, a fagyizók, tilos az utcán enni, inni; nincsenek nyitva a mozik, a színházak, a koncerttermek, az edzőtermek, az uszodák, a szórakozóhelyek. Házibulikat, esküvői vacsorákat is tilos tartani.

Horvátországban is kevesebb a haláleset, mint nálunk, de itt már az utcákon is kötelező a maszk, az 50 fősnél nagyobb összejöveteleket betiltották, az esküvők létszámát 30, a magánrendezvényekét 15 főben maximálták. Ausztriában csak a 6 fős benti és 12 fős szabadtéri összejöveteleket engedélyeznek. Vagyis a házibulik és nagyobb családi összejövetelek is tiltottak.

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?