Életmód, Érdekes, Külföld

15 hagyomány a világ különböző országaiból, ami meglepetésként éri a turistákat

Mindannyian legalább egyszer éltünk már át úgynevezett „kulturális-sokkot” egy idegen országban járva. Ez nem meglepő, hiszen ahány ország, annyiféle-fajta szokás és hagyomány található a nagyvilágban, melyekre ha nem készülünk fel, akkor bizony valódi meglepetések érhetnek bennünket egy-egy külföldi utazás során. Cikkünkben most 15 ilyen érdekes és meglepő hagyományt gyűjtöttünk össze, melyek rendszerint ledöbbentik a világutazó turistákat.

 

 

 

1 Nincs WC-papír – India

Sok utazót érhet meglepetésként, hogy az indiai vécékben bizony ritkán található WC-papír. Ellenben található egy apró kis vödör a vécék mellett, amit meleg vízzel feltöltve használnak a helyiek. A vécépapír-használat mellőzésének fő oka egyébként, hogy könnyen eltömíti a kezdetleges indiai csatornarendszert, ráadásul rengeteg felesleges hulladékot teremt.

2 Nem lehet vécére menni esküvő után – Indonézia

Az indonéziai Tidung település közössége úgy tartja, hogy a házaspárok nem mehetnek vécére 3 napig az esküvő után. Ha mégis megteszik, a házasságuk boldogtalan lesz. A fiatal házasok nagyon komolyan veszik ezt a hagyományt, ezért rendkívül kevés folyadékot és élelmiszert fogyasztanak a szertartások során.

3 Köszöntő köpet – Maszaik

Bár a legtöbb kultúrában a köpködés egy durva és illetlen cselekedetnek számít, a kenyai Maszaik törzs tagjai számra ez egy teljesen hétköznapi üdvözlési forma. Az emberek egy jó nagyot a tenyerükbe köpnek, mielőtt kezet ráznak valakivel – függetlenül attól, hogy nő, férfi vagy gyermek az illető.


4 Tilos sárga rózsát adni – Mexikó

A rózsa nagyszerű módja annak, hogy kimutassuk az érzelmeinket valaki iránt. Nem árt azonban figyelmet fordítani annak színére – legalábbis bizonyos országokban. Mexikóban például a sárga színű rózsákat főként temetésekhez használják, így ebben a kultúrában nem szerencsés ilyen virágot adni valakinek ajándékba.

5 Esküvő előtti tányértörés – Németország

Néhány héttel az esküvő előtt a németek egy „Polterabend” (nagyon zajos este) nevezetű eseményt tartanak, ami arról szól, hogy a vendégek elmennek az ifjú pár házába és összetörik az ott található tányérokat és edényeket. Ezt követően a leendő párnak közösen rendet kell rakniuk a romboló rokonok után, mivel a hagyomány úgy tartja, hogy ez a közös és összehangolt munka szerencsét hoz majd nekik a későbbi házasságukban.

6 Fehéjdobás a szingli emberekre – Dánia

A 16. századi dán hagyomány még ma is meglepően népszerű. Lényege egyszerű: ha egy személy a születésnapján egyedülálló (szingli), akkor a barátai fahéjjal dobálják meg. Ez a hagyomány a dán fűszer-kereskedőkre utal, akik gyakran több házasságot is ápoltak egy időben a kontinensen történő utazás miatt.

7 Késve érkezés – Venezuela

Ha Venezuelában egy találkozóra vagy parire mész, akkor nem árt felkészülnöd rá, hogy a vendégek mindig késve érkeznek az ilyen eseményekre. A venezuelai emberek rendkívül kényelmesen élik az életüket, így a késés jelensége szépen lassan egy megszokott és elfogadott hagyománnyá vált az országban.

8 Nem koccintunk sörrel – Magyarország

Bár valószínűleg mindannyian tudjuk, hogy idehaza – a világ többi részétől eltérően – nem illik sörrel koccintani, azt mégis kevesen tudjuk, hogy mi áll ennek a hátterében. A hagyomány egészen a 19. század közepéig nyúlik vissza, amikor is a legenda szerint Haynau császári fővezér és az osztrák tisztek 1849. október 6-án sörrel koccintottak azt követően, hogy Aradon kivégezték a szabadságharc tizenhárom vezetőjét. A magyarok ekkor megfogadták: 150 évig nem koccintanak sörrel.

9. 24 órás hangya általi harapás – Brazília

A brazil Sateré-Mawé törzsben, ha egy fiú felnőtt korba lép, akkor hagyományos táncot kell járnia, miközben a kezei 24 órás hangyákkal teli kesztyűben vannak. Ez a szertartás azért rendkívül nehéz, mert a 24 órás hangyák csípése az egyik legfájdalmasabb a világon, ráadásul a mérgük akár bénulást is okozhat.


10 Bungee jumping a jó termésért – Vanuatu

A Csendes-óceán dél-nyugati részén fekvő Vanuatu országban létezik egy rituálé, melyet a férfiak végeznek a jobb termés végett. Ennek lényege, hogy magas, fából készült tornyokat építenek, majd abból ugranak alá, a bokáiknál fogva a toronyhoz rögzítve magukat – egyfajta bungee jumpingot produkálva ezzel.

11 Vicces kalapok a szingliknek – Franciaország

Franciaországban (ahogy az egész keresztény világban) november 25-én ünneplik Szent Katalin napját, az egyedülálló nők védőszentjét. Ezen a napon a 25 év feletti szingli nők egy zöld és sárga színekben pompázó kalapot hordanak annak reményében, hogy Szent Katalin segít rajtuk, és hamarosan rájuk talál a szerelem.

12 Bútorok kidobása az ablakon – Dél-Afrika

Míg a legtöbb ország tűzijátékokkal ünnepli a szilvesztert, addig Dél-Afrikában más hagyományok szerint ünnepelnek az emberek. Az új év köszöntése végett január elsején a dél-afrikai emberek az ablakukból az utcára dobálják régi bútoraikat. Az eseményt minden évben rendőri felügyelet kíséri, hogy senki se sérülhessen meg.

 

 

 

 

13 Üzleti megbeszélés szaunázás közben – Finnország

A szaunázás a finn kultúra szerves részét képezi, épp ezért nem csak kikapcsolódáskor, de az üzleti megbeszélésen helyszínéül is előszeretettel választják ezeket az izzasztó kamrákat.

14 Sírás az esküvő előtt – Kína

Míg más kultúrákban az esküvő örömmel és mosollyal tölti el a menyasszonyokat, addig Kínában a menyasszonyok sírással töltik az esküvő előtti hónapot. A szertartás előtt pár nappal a nő édesanyja és rokonai is csatlakoznak hozzá, a hagyomány ugyanis úgy tartja, hogy minél többet sír esküvő előtt, annál boldogabb lesz a házassága.

15 Ne használd a bal kezed – Közel-Kelet

Számos közel-keleti országban agresszívan lépnek fel az olyan emberekkel szemben, akik bal kézzel próbálnak meg kezet fogni, vagy bal kézzel étkeznek. Ennek oka, hogy az ott élő emberek bal kézzel szokták „tisztítani” magukat a vécé használatát követően, ezért illetlenségnek tartják, ha valaki ezzel a kézzel étkezik vagy ezzel a kézzel próbálja meg üdvözölni őket.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?