Belföld, Hírek

Operatív törzs – Müller Cecília: Akkor is lehet pozitív a teszt, ha valaki már meggyógyult

29 személy hunyt el az elmúlt 24 órában. Az operatív törzs sajtótájékoztatóján a friss tudnivalókról adtak hírt.

 

 

 




 

Az operatív törzs sajtótájékoztatója (2020. október 15.)

Az operatív törzs sajtótájékoztatója (2020. október 15.)

Közzétette: Magyarország Kormánya – 2020. október 15., csütörtök

Az operatív törzs tájékoztatóján elhangzott:

Müller Cecília ismertette az elmúlt 24 óra adatait: 950 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 41 732 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 29 idős krónikus beteg, így az elhunytak száma 1052 főre emelkedett. Az elhunytak jelentős egészségi problémákkal küszködtek. 66-89 év közöttiek voltak, és egy esetben egy 60 éves hölggyel is találkoztak – tette hozzá. Az aktív fertőzöttek száma 28 052 fő.

Müller Cecília szólt arról is, hogy több mint 12 500 beteg meggyógyult már. A klinikai állapot a döntő a gyógyulás szempontjából. Vannak akik gyógyultan távoznak egy intézményből, de még hetekig előfordulhat, hogy ők pozitívak lesznek, de ezek a személyek nem fertőznek. Tehát lehet akkor is pozitív egy teszt, ha valaki már meggyógyult, viszont ekkor már nem fertőzőképes a vírushordozó.

1555-en vannak kórházban és 167-en vannak lélegeztetőgépen – ismertette.

A védekezésről elmondta, hogy fontos, hogy figyeljünk az egészségünkre. Az influenza elleni ingyenes védőoltást a magas kockázatú embereknek erősen ajánlja. A koronavírus ellen ez nem ad védelmet, de az influenzának és a koronavírusnak is az alsó légúti szervek a fő támadási területei.

„Mindenképpen szeretnénk az egészségügyi intézményekben dolgozókat, az itt ápoltakat, a szociális intézményekben dolgozókat, a közfoglalkoztatottakat megóvni.” – mondta, nekik is mindenképpen ajánlják az influenza oltást.

 

 

 

Propagálnak a közösségi médiában egy orrsprayt a koronavírus ellen, ami még csak kutatás fázisban, klinikailag még nem bizonyított a hatása. Óva int mindenkit ennek az allergia-spraynek a használatára! „Ártani tudunk vele, mert, ha sokat használjuk, kiszárad a az orr nyálkahártyája, ami alapul szolgálhat a kórokozóknak.” – mondta.

Az iskolák működése rendben zajlik – jelentette ki Müller. 8 óvodában és 24 iskolában van rendkívüli szünet, ez a szám rendkívül alacsony az egész országra nézve. Köszöni minden pedagógus és oktatásban dolgozónak a kemény munkát!

Kiss Róbert alezredes közölte, hogy Magyarország lekerült a kiemelt kockázatú országok listájáról Romániában, így ismét karanténkötelezettség nélkül lehet utazni az országba.

Újságírói kérdésre adott válaszok:
  • Müller Cecília kérdésre azt mondta, hogy jellemzően 50-70 százalék között van azon intézmények telítettsége, akik első körben látják el a koronavírusos betegeket Budapesten. 80 százaléknál jeleznek az intézmények a Nemzeti Népegészségügyi Központnak, ekkor lépnek be majd az újabb kórházak az ellátásba. Jelenleg három kórház van Budapesten
  • Interneten semmiképpen se vásároljanak gyorstesztet – mondta egy másik kérdésre. Kerüljük az öndiagnózist, mert az veszélyes lehet – tette hozzá.
  •  Csak intézményi használatra szolgál a Remdesivir és a Favipiravir, és semmiképpen sem szabad ilyen gyógyszert vásárolni, és ha valaki ilyennel találkozik, az mindenképpen tegyen bejelentést – mondta kérdésre Müller Cecília. 
  • Kiss Róbert kérdésre elmondta, hogy ingázni a határ mentén csak 30 kilométeres sávban engedélyezett!

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?