Hírek

Durva szigorítások jönnek a járvány miatt: Bezár egész Európa!

Nyugat-Európában, de Keleten is komoly korlátozásokat vezetnek be.

 

 

 
 

Párizs — Új erőre kapott a koronavírus, bezár Európa! Több európai országban is robbanásszerű emelkedésnek indult a fertőzések száma, az új gócpont leginkább Kelet-Közép-Európa lett, de Nyugat-Európából is aggasztó hírek érkeznek. Ennek következtében Franciaország, Németország és Olaszország is durva szigorításokat tervez.

A vírus megfékezése érdekében Franciaországban szombat éjféltől ismét egészségügyi rendkívüli állapotot hirdettek, Párizsban és az elővárosokban, valamint nyolc nagyvárosban – Lille, Rouen, Saint-Etienne, Toulouse, Lyon, Grenoble, Aix-en-Provence és Marseille körzete, valamint Montpellier – este 9 órától reggel 6 óráig kijárási tilalom lép életbe.

A párizsi diadalív körül sem nyüzsögnek a turisták/ Fotó: Profimedia

 

 

 

– A kijárási tilalom először négy hétig fog tartani, a december 1-ig tartó hosszabbításért a parlament elé megyünk. Hat hét az az idő, ami jelenleg szükségesnek tűnik – magyarázta Emmanuel Macron (42) államfő, aki hozzátette, a szabálysértőket a rendőrség 135 euróra (csaknem 50 ezer forintra) büntetheti. Az érintett nagyvárosokban minden színháznak, mozinak, étteremnek este 9 óráig be kell zárnia. A magánrendezvényeken nem lehetnek hatnál többen.

A francia kávézók többségét már ki sem nyitják, a székek rakásban állnak/ Fotó: Profimedia

Németországban a leginkább fertőzött térségekben hoztak új, szigorú szabályokat, amelyek a vendéglátóhelyek nyitvatartását és a nem egy háztartásban élők találkozását korlátozzák.

– Bő tíz nap múlva lehet majd felmérni, hogy mennyire hatásosak, és sikerül-e az új, és a már hónapok óta alkalmazott régi szabályok révén lassítani a járványt. Az is előfordulhat, hogy még szigorúbb korlátozásokat kell majd bevezetni – mondta Angela Merkel (66) kancellár.

Lengyelországban is szigorítottak: megbírságolják az utcán szájmaszkot nem viselő embereket, akikre 500 zlotyig (mintegy 40,4 ezer forintig) terjedő bírság szabható ki.

Olaszországban keddtől szintén szigorították az óvintézkedéseket. Az egyelőre harminc napig érvényes rendelkezések között szerepel a bárok, presszók, szórakozóhelyek este kilenc órai bezárása, hogy a fiatalok ne gyűlhessenek össze az utcán. De a lakásokban is a nem egy fedél alatt élőket szájmaszkviselésre kötelezik, a házibulikat, népesebb családi összejöveteleket, vendégségeket pedig fel akarják számolni.

 
 

 

Ismét Olaszországban az egyik legsúlyosabba helyzet/ Fotó: Profimedia

– Nem küldünk rendőrt a magánlakásokba, bízunk mindenki felelősségében, az egészségvédelem közös kötelesség – hangoztatta Giuseppe Conte (56) miniszterelnök.

Olaszországban az egészségügy azonban nem bírja a terhelést: Rómában megteltek a kórházak, így a lélegeztetőgépet nem igénylő koronavírusos betegeket erre a célra lefoglalt szállodákba helyezik át.

38 millió fertőzött

A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem csütörtöki adatai szerint a veszélyes koronavírussal fertőzöttek száma meghaladta a 38,4 milliót a világon. Pontosan 38 441 934 fertőzött szerepel a nyilvántartásokban. A halálos áldozatok száma is igen aggasztó, a veszélyes vírus eddig 1 091 439 ember életét követelte. Ugyanakkor jó hír, hogy nagyon sokan kigyógyultak, 26 596 369 ember már legyőzte a vírust.

 

 

 

forrás: blikk.hu►► HA TETSZETT A CIKK, KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! ❤ KÖSZÖNJÜK!
VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?