Belföld, Hírek

3 milliós otthonfelújítási támogatás: csak az kaphatja meg, aki előtte már 6 millió forinttal finanszírozni tudta a felújítást

Vannak buktatók a programban, de van pár ‘trükk’ is, amivel kivédhetőek.

 

 

 




 

2021-től elindul a csok – családi otthonteremtési kedvezmény – legújabb eleme, az úgynevezett Otthonfelújítási támogatás. A bankmonitor.hu oldal összeszedte, eddig mit lehet tudni a programról.

Fontos információ, hogy a támogatás utólagos, vagyis csak az kaphat 3 millió forintot, aki előtte már 6 millió forinttal finanszírozni tudta a felújítási munkálatokat.

A legalább egy gyermeket nevelő családok élhetnek a lehetőséggel. (Valószínűleg nem kötik majd házassághoz a jogosultságot, hiszen a csok-ot is igényelhetik gyermeket nevelő egyedülálló szülők, élettársak is.)

A támogatás nem lesz összekapcsolva a csok-kal, vagyis olyanok is jogosultak lesznek ré, akik nem igényelnek csok-ot.

A támogatási összeg felhasználható az anyagköltségekre és a munkadíjakra egyaránt. Novák Katalin úgy fogalmazott, hogy az „egy gyermeket nevelő családok otthona felújítási költségeinek felét átvállalja az állam”, ami azt jelenti, hogy például nyaraló, vagy a család tulajdonában lévő, ám nem a család lakhatására szolgáló ingatlan nem lesz felújítható állami segítséggel.

Bármilyen felújítási munkálat költségének felét állja az állam, legyen az fűtéskorszerűsítés, nyílászárócsere, fürdőszobafelújítás, vagy éppen egy új konyhabútor beszerzése. Az állam a munkálatokról összegyűjtött számlák alapján utólag utalja át az igazolt költségek 50%-át, maximum 3 millió Ft-ot.

Mivel utólagos finanszírozásról lesz szó az Otthonfelújítási támogatás esetében, a családnak a munkálatokat előre meg kell tudnia finanszírozni.

Ha valakinek nincsen saját megtakarítása, kézenfekvő ötlet a személyi kölcsönből történő finanszírozás. Egy 6 millió Ft-os, 5 éves futamidejű személyi kölcsön havi törlesztője a Bankmonitor személyi kölcsön kalkulátor szerint jelenleg 120 ezer Ft körül kezdődik. Ez azt jelenti, hogy ebben az esetben a nettó támogatás végül körülbelül 2,7 millió Ft lesz, amiből összesen 6 millió Ft beruházást lehet végrehajtani.

A Bankmonitor szerint az egyedülállóknak és a gyermektelen családoknak érdemes lehet még idén elkezdeniük egy esetleges felújítást, mert jövőre a már most is leterhelt mesterembereknek és kivitelező cégeknek még több munkájuk lehet, és ez ideiglenes ellátási zavarokat okozhat, és előfordulhat, hogy egy-egy raktáron nem lévő termékre egy-két hónapot is várniuk kell.

 

 

 

forrás: szeretlekmagyarorszag.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?