Életmód, Érdekes

10 fotó, amely mindössze egy nap különbséggel készült

Számos dolog történhet 24 órán belül – megsemmisülhet egy egész város is. Elnézve ezeket a képeket, nehéz elhinni, hogy ilyen erős beton utcák egy szempillantás alatt semmivé válnak. Ebben a képösszeállításban olyan életeket megváltoztató eseteket mutatunk be, amelyek egy nap alatt történtek meg a nagyvárosokban.

 

 

 

10. Mount Saint Helens kitürése, 1980

1980. május 18-án reggel eddig még nem tapasztalt módon kitört az Egyesült Államok Washington Államában lévő Mt. St. Helens vulkán! A vulkáni kitörés megdöbbentette Amerikát. Bár a kitörésre már voltak jelek, hiszen március óta pattantak ki földrengések és egyre domborodott ki a vulkán oldala (naponta 1,5 méterrel!!), a kitörés módját nem lehetett előre látni. Az amerikaiak képzetében a vulkáni kitörésről a Hawaii-szigetek látványos lávaszökőkút és lávaöntő kitörései voltak, nem számított senki arra, hogy egy ilyen pusztító robbanásos kitörés fog bekövetkezni!
A Mt. St Helenst Amerika Fuji-jaként emlegették, méltóságteljesen emelkedett ki, gyönyörű szabályos alakjával a környezetből… Május 18-án délután sötétségbe borult Washington állam keleti fele, a kitörés hatalmas károkat okozott és számos tanulsággal szolgált.

9. Csernobil, Szovjetunió

A csernobili atomerőmű-baleset 1986. április 26-án történt az ukrajnai (akkor a Szovjetunió tagállama) Pripjaty és Csernobil városok melletti Vlagyimir Iljics Lenin atomerőműben. Ez az eset volt az atomenergia felhasználásának történetében a majaki 1957-es Kistim-tragédia után a legsúlyosabb katasztrófa.

A védőépületek hiánya miatt radioaktív hulladék hullott a Szovjetunió nyugati részére, valamint Európa más részeire és az Egyesült Államok keleti részére. A mai Ukrajna, Fehéroroszország és Oroszország területén hatalmas területek szennyeződtek, kb. 200 000 embert kellett kitelepíteni. A radioaktív hulladék kb. 60%-a Fehéroroszországban hullott le.

8. Hőmérséklet különbség

Hiszed vagy sem, még Afrika legforróbb sivatagaiban is eshet hó. Volt egyszer egy január, amikor vastag réteg hó borította a Szaharát. A súlyos hőmérséklet változások miatt még a legforróbb trópusokon is lehet igazi tél!


7. Tsunami Japánban

A földrengés a Csendes-óceánon, közel Honshu keleti partjánál volt. Ez a legerősebb szökőár hullámokat okozta, amit a város valaha is látott.

6. A berlini fal leomlása


A berlini fal a Nyugat-Berlint körülvevő határépítmény volt Kelet-Berlin és az NDK területén. 1961 és 1989 között létezett. A hidegháború alatt a kettéosztott Berlin Európa megosztottságának és az elnyomásnak egyik fő szimbólumává vált.

1961. augusztus 13-án szögesdróttal választották el Berlin keleti és nyugati felét. Ezt a szögesdrótot váltotta fel később a betonból épült és védelmi zónákkal határolt fal. Létezésének szűk három évtizede alatt a fal egyre kifinomultabb, a szökést szinte teljesen lehetetlenné tevő határzárrá alakult át. Számos szökési kísérlet végződött a menekülők halálával. A fal 1989-es leomlása a hidegháború befejeződésének emblematikus dátumává változott. 1989. november 9-én a berlini fal leomlása után, Helmut Kohl előterjesztett egy tíz pontos programot a két Németország egyesítésére. A létesítmény legnagyobb részét a két német állam egyesülése után lebontották, napjainkban már csak egyes szakaszai láthatóak.

5. Harvey hurrikán

A Harvey hurrikán négyes erősségű trópusi ciklon volt 2017 augusztusában a Karib-tenger és a Mexikói-öböl térségében. Az időjárási képződmény a Karib-tenger keleti részén néhány napra trópusi viharrá erősödött, aztán legyengült és kis híján feloszlott, majd hirtelen újra felerősödött és négyes erősségű hurrikánná fejlődött, mielőtt elérte a texasi partokat.

4. Az 1929-es tőzsdei összeomlás


Az emberek többsége tudja, hogy a Black Friday a hálaadást követő péntek, ami a karácsonyi bevásárlás kezdetének számít. Az 1929-es tőzsdei összeomlást Black Thursdayként is ismerik. Azonban 30 éve volt egy Black Monday is, amely minden idők legnagyobb egynapos tőzsdei összeomlását jelöli.

 

 

 

 

3. A 2010-es Haiti földrengés

A 2010-es haiti földrengés a Richter-skála szerinti 7,0 erősségű, pusztító földrengés volt, melynek központja Port-au-Prince-től, Haiti fővárosától 25 km-re volt. A rengések helyi idő szerint 2010. január 12-én kedden, helyi idő szerint 16:53:09-kor.bA földrengés a talaj szintje alatt 13 km-rel indult el. Az Amerikai Földtani Intézet számos utórengést regisztrált, melyek közül tizennégynek az erőssége a Richter-skálán 5 és 5,9 között volt. A Nemzetközi Vöröskereszt becslései szerint a rengések három millió embert érintettek, közülük a halálos áldozatok számát a WHO 45 000-50 000 főre becsülte, a szám azonban mára már elérte a 170 000-et is.

2. Egy földrengés az Indiai-óceánban

Ez a földrengés az Indiai-óceánon zajlott, ami a világ legnagyobb bejegyzett szökőárját okozta. A víz elöntötte Indonézia partjait, Srí Lankát, Dél-Indiát és Thaiföldet. A szökőár hullámai olyan erősek voltak, hogy a rezgések még Dél-Afrikát is elérték.

1. Katrina hurrikán

A Katrina volt az egyik legtöbb áldozatot követelő vihar az USA-ban, 10 000 áldozatról szóltak a hírek. Sok helyen fertőzésveszély volt és a kolera is megjelent e térségben. A hurrikán óriási hatására több olajfúró torony is elsüllyedt a Mexikói-öbölben, illetve olajfinomítók váltak használhatatlanná. Emiatt emelkedett a kőolaj világpiaci ára. A hurrikán 300 000 embert hagyott áram nélkül Dél-Louisianában, míg Louisiana, Mississippi és Alabama államban 1,3 millió otthonban és munkahelyen szakadt meg az áramszolgáltatás.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?