Belföld, Hírek

Drámaian nőtt szombatra az új koronavírus-fertőzöttek száma – Súlyos statisztika jött ki a hazai járványról a mostanában megszokott adatok helyett

Már nem az ezret közelít, karcolja alulról a napi új fertőzöttek száma, a szombaton közzé tett friss adatok szerint jócskán meghaladta azt. Sőt, rosszabb hír, hogy több mint ezer embert kell már kórházban ápolni súlyos állapotuk miatt, közülük 110-en lélegeztetőgépen vannak.

 

 

 




 

1374 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 36.596 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 20 beteg, így az elhunytak száma 933 főre emelkedett, 9683-an pedig már meggyógyultak.

koronavirus.gov.hu tájékoztatása szerint az aktív fertőzöttek száma 25 980 fő. Az aktív fertőzöttek 33%-a, az elhunytak 47%-a, a gyógyultak 34%-a budapesti. A kórházaknál elrendelt új, dinamikus adatszolgáltatás alapján 1174 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 110-en vannak lélegeztetőgépen.

A járvány második hulláma zajlik Magyarországon. Nő a fertőzöttek száma, és ezzel együtt akár egy napon belül is dinamikusan nő és változik a kórházi ápolást igénylők és a lélegeztetett betegek száma is. Ezért, ahogy az az Operatív Törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján elhangzott, az egészségügyi védekezés, a kórházi munkaszervezés és az esetleges vezénylések hatékony megszervezése érdekében a kórházaktól még teljesebb körű, valós idejű adatszolgáltatást kértek a kórházban ápolt koronavírusos betegek és a lélegeztetést igénylők számáról.

A kormány célja, hogy az ország működőképességét megtartsa, a vírus ne béníthassa meg a mindennapokat. Ehhez azonban az általános óvintézkedések betartására van szükség. A kormány a védelmi intézkedések meghatározásánál a járványról szóló nemzeti konzultáció eredményét is figyelembe vette. A magyar emberek által legtámogatottabb védelmi intézkedések többek között: a maszkviselés, a rendezvények korlátozása, az országhatár lezárása, és a távolságtartás.

Igazolt fertőzöttek száma megyénként, 2020.10.10-én / Forrás: koronavirus.gov.hu

 

 

 

 

Kötelező a maszk használata az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, színházakban, a bevásárló központok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, valamint ügyfélfogadási irodákban is. 23 óra után a vendéglátóhelyeket és szórakozóhelyeket be kell zárni.

A közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is kerülni kell azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be. Bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát.

Kiemelten fontos az idősek és krónikus betegek védelme. Az időseket is kérik, hogy fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására. A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van érvényben. Az idősotthonok fenntartóinak pedig mindent meg kell tenni a fertőzések elkerüléséért. Ha egy szociális intézményben vagy bárhol más közösségben gócpont alakul ki, akkor a járványügyi bevetési egység megteszi a szükséges intézkedéseket.

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?