Érdekes, Igaz történetek

A világ egyik legtöbb nyelven beszélő emberének története – volt, amit 2 nap alatt tanult meg

Aki több idegen nyelven is tanult, az tudja, hogy milyen nehéz folyékonyan beszélni a különböző nyelveken, és nem összezavarodni köztük. Éppen ezért még hihetetlenebbnek tűnnek a soknyelven beszélő poliglot emberek képességei. Az emberiség történelme során számos ilyen kiemelkedő személyiség is volt, és nyilván sok olyan is, akikről nem tudunk. Az egyik leghíresebb ilyen férfi Harold Williams volt, akinek a nyelvtudása legendás volt, mégis ritkán ismerik a nevét az emberek.

 

 

 

7 éves korában jött rá, hogy nem lehet megállítani

Harold Williams

Harold 1876. április 6-án született az új-zélandi Aucklandben. 7 fiútestvére közül ő volt a legidősebb. Apja hosszú évekig a Methodist Times újság szerkesztője volt, tudását pedig legnagyobb fiának is próbálta átadni. Mint minden gyerek, Harold eleinte nem igazán szerette megterhelni az agyát, de mint később maga is elmondta, 7 éves korában valóságos „robbanás” történt az agyában. Onnantól kezdve Harold szomjazott a tudásra, így például az idegen nyelvek ismeretére. A latin nyelv tanulásával kezdte, de nem állt meg ennyinél.

Még 20 éves sem volt, amikor már több mint 10 nyelven tudott.

Harold tinédzser korában a zsebpénzét arra költötte, hogy az Újszövetség kiadásait vásárolta meg a lehető legtöbb nyelven. Amikor középiskolába került, már megtanulta, a latin, ógörög, héber, francia, német, spanyol, olasz, maori, szamoai, tongai, fidzsi, és más polinéz nyelveket. Imádott olyan helyekre járni, ahol idegen nyelvű emberekkel találkozhatott. Az egyik kedvenc elfoglaltsága volt, hogy várta a kikötőbe érkező külföldi hajókat, hogy kommunikálhasson a legénységükkel, az anyanyelvükön, természetesen.

Rengeteg országban járt, és az egyikben megismerte a leendő kedvesét

Harold Williams felesége

Harold az Aukclandi Egyetemen kezdte meg tanulmányait, de matematikai problémái miatt (és apja utasítására) 20 éves korában inkább belépett a metodista minisztériumba. A nyelvtanulás iránti szenvedélyét ekkor sem tette félre, folyamatosan tanulta az orosz és lengyel nyelvet, amit főként az író, Lev Tolsztoj iránti érdeklődése ihletett.

23 évesen Harold Európába utazott. Először Berlinbe ment, és mire belépett a berlini egyetemre, már 20 nyelven tudott. Mint általában minden egyetemistának, neki sem volt pénze, de valahogy átszenvedte magát, és doktori fokozatot szerzett. Ígéretes tanulmányi eredményei ellenére végül mégis inkább újságírásra adta a fejét. Leendő feleségével, Ariadna Tyrkovával Stuttgartban ismerkedett meg.

Williams szó szerint és átvitt értelemben (nyelvileg) is bejárta a világot

Tudósítóként például járt Párizsban, Szentpéterváron, és Isztambulban is. A férfi előszeretettel járta Oroszország különböző részein, ebben pedig sokat segített számára a finn, a lett, az észt, a grúz, és a tatár nyelvtudása. Jobban beszélte az orosz nyelvet, mint a legtöbb orosz barátja.

Harold Williams poliglot

Az oroszországi és más országok politikai eseményei végül arra kényszerítették Haroldot és Ariadne-t, hogy először Svájcba, majd Törökországba és Szerbiába utazzanak, ahol a poliglot férfi a helyi emberek között elvegyülve 2 nap alatt megtanult folyékonyan szerbül beszélni. A következő években megtanult japánul, óírként, tagalogul, csehül, koptul, egyiptomiul, sziúul, albánul, baszkul, kínaiul, és magyarul is.

Mindig igyekezett hasznosítani a tudását

Többnyelvűség

Hatalmas élettapasztalata és a sok idegen nyelv ismeretének ellenére Harold sokáig nehézségekkel küzdött a munkájában. 1921-ben azonban, amikor Londonban tartózkodott, a szerencse rámosolygott: kinevezték a The Times külföldi részlegének igazgatójává, ahol végre szabadon kezdhetett foglalkozni az egész világ politikai eseményeivel. Williams ennek ellenére mindig szerény ember maradt és igyekezett barátkozni az emberekkel. Tudását sokszor diplomáciai célokra használta, például ő volt az egyetlen, aki a Nemzetek Szövetségének (más néven: Népszövetség) minden küldöttjével az adott személy anyanyelvén tudott kommunikálni.

 

 

 

 

Harold Williams 1928-ban hunyt el, mindössze 52 évesen. A körülötte élő emberek mindig egy kedves emberként és kiváló nyelvészként emlékeztek vissza rá.

Bónusz: mit gondolnak a tudósok a poliglot emberek agyáról?

Tesla többnyelvűség

Mindig is léteztek poliglotok, és mindegyik más-más nyelveken beszélt. Nikola Tesla például 8 nyelven tudott. A poliglot emberek képességének kutatása már évszázadok óta tart. 2004-ben a tudósoknak alaposan megvizsgálták Emil Kerbs-t, német diplomata agyát, aki szintén kiváló poliglot volt. Noha egyértelmű különbségeket találtak az agyának nyelvért felelős részében, nem tudni, hogy ez születése óta ilyen volt, vagy később változott ilyenné, a 68 beszélt nyel hatására.

A legtöbb kutató épp ezért úgy vélik, hogy a poligotok olyan emberek, akiknek bizonyos számú „szerencsés” génjük van, illetve mindenki másnál erősebb természetes érdeklődésük és kitartásuk a nyelvtanulás iránt. Természetesen mindig voltak és lesznek is olyan zsenik, akiknek már születésüktől fogva különleges az agyuk, de nem szabad elfelejteni, hogy az emberi agy nagyon jól tud alkalmazkodni, ezért legyen szó rejtvények megoldásáról, hangszeren történő játékról vagy nyelvtanulásról – képes új idegpályákat létrehozni ezek könnyebb és hatékonyabb elsajátítása végett. Elképzelhető, hogy a poliglot emberek képessége is ennek a különleges tulajdonságnak köszönhető.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?