Belföld, Hírek

Müller Cecília: 4-5 hét múlva megnőhet a halálozások száma, felszálló ágban van a második hullám

Az operatív törzs szerint minden rendben volt a tegnapi Szuperkupa-döntőn.

 

 

 

 




 

Az operatív törzs pénteki tájékoztatóján Kiss Róbert közölte: az elmúlt 24 órában összesen 133 esetben kellett a rendőrségnek intézkednie maszkviseléssel összefüggésben. Ebből 28 alkalommal tömegközlekedési járművön, 105 esetben pedig más helyeken, ahol kötelező a maszkviselés.

A házi karanténok betartását egy nap alatt 12 285 alkalommal ellenőrizték.

Kiss hosszabban beszélt a tegnapi Szuperkupáról is, amire összesen 14032-en látogattak ki. Elmondása szerint 16 személynél mutattak a megengedettnél magasabb testhőmérsékletet a kihelyezett mérőkapuk, azonban 15 perc elteltével, a második mérésnél már egyiküknél sem. A Puskás Aréna bejáratánál egy egészségügyi sátrat is felállítottak.

A meccsre érkező külföldiek mindegyikének egy legfeljebb háromnapos negatív PCR-tesztet kellett bemutatniuk.

Kiss szerint nem igazak az arról szóló sajtóhírek, hogy a meccsen nem voltak megfelelőek a járvánnyal kapcsolatos biztonsági intézkedések.

Ezután Müller Cecília tájékoztatója következett. A tisztifőorvos elmondta, hogy az elmúlt 27 órában meghalt 9 beteg mindegyike legalább 57 éves volt, többüknek daganatos betegsége is volt.

A második hullám felszálló szakaszában vagyunk, ezért fokozottan ügyelni kell a higiénés szabályok betartására, különösen a megfelelő kézmosásra – hangsúlyozta, hozzátéve: csak engedélyszámmal rendelkező fertőtlenítőszereket szabad használni, ez a szám a címkén található.

Müller elárulta azt is, hogy már korábban összeállt azoknak az egészségügyi intézményeknek a listája, amelyek a gyanús esetekkel foglalkoznak. Ha itt beigazolódik a betegség, a Covid-ellátó központokban kezelik a betegeket.

Végül megemlítette, hogy térítéses teszteket már alig kérnek az emberek, a mintavételek legnagyobb részét az állam állja.

Újságírói kérdésre válaszolva elhangzott, hogy a fentebb említett Covid-ellátókból összesen 29 van az országban, ebből tíz Budapesten. Az egészségügyi intézményeket egymás után, sorrendben léptetik be a rendszerbe: ha valamelyik eléri a 80 százalékos telítettséget, jön a következő.

Szóba került az is, hogy ha egy iskolás gyerek tesztje pozitív lesz, akkor az osztálytársai és a vele egy háztartásban élő személyek is kontaktnak minősülnek. (Arról az egyik korábbi tájékoztatón volt szó, hogy az osztálytársak hozzátartozói viszont nem.)

A kontaktnak minősülő diákoknak 10 napig kell otthon maradniuk, ha ezalatt nem jelentkeznek náluk tünetek, akkor újra közösségbe mehetnek. Ha viszont igen, szólni kell a háziorvosnak, hogy igényeljen tesztet.

Arra a kérdésre, valóban október elejére várják a halálesetek számának emelkedését, a tisztifőorvos elmondta: matematikai modellek és járványügyi alapvetések alapján számolnak.

Ha nő a fertőzöttek száma, nő a halálozások száma is, ezért egyelőre úgy tűnik, hogy a fertőzöttek számának növekedése miatt 4-5 hét múlva valóban emelkedhet a halálozások száma is.




A tájékoztatót itt nézheted vissza:

Egyre nő a halálozások száma, tényleg robbanás várható? – az operatív törzs tájékoztatója

Egyre nő a halálozások száma, tényleg robbanás várható? – az operatív törzs tájékoztatója

Közzétette: Szeretlek Magyarország – 2020. szeptember 25., péntek

 

 

 

 

 

forrás: szeretlekmagyarorszag.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?